Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αγροτέρα - επιβεβαιώνεται η τοπογραφία του Παυσανία

Μια σπουδαία ανακάλυψη που επιβεβαιώνει την τοπογραφία του Παυσανία ήρθε σήμερα στο φως.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο οικόπεδο της Αγροτέρας, στις δυτικές υπώρειες του λόφου του Αρδηττού, στο Μετς, εντοπίστηκε τμήμα επιγραφής πάνω σε λίθινο αντικείμενο που ταυτίζει τα αρχαία κατάλοιπα (εντοπίστηκαν πριν δύο μήνες) με το ναό του Μειλίχιου Δία, ο οποίος είχε αναφερθεί από τον Παυσανία.

Έτσι σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν δύο ναοί στην περιοχή: τα ιερά της Αρτέμιδος στις παρυφές και του Διός στο πάνω μέρος.

Ο ναός χρονολογείται στον 4ο αι. π. Χ. και η επιγραφή, που αντιστοιχεί σε αναθέτει, σώζει τα γράμματα Δ και ΜΕΙ. Τα παραπάνω γνωστοποίησε η προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου, στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και στο νέο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του εθιμοτυπική επίσκεψη στο ΚΑΣ.

«Κύρος» και «εγκυρότητα» είναι τα χαρακτηριστικά του ΚΑΣ, του κορυφαίου γνωμοδοτικού οργάνου της Πολιτείας, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είναι τιμή μου που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα, γι΄ αυτό που είστε και γι΄ αυτό που συνεχίζετε. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία από πάντα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ταυτότητας και του παρελθόντος μας. Έχετε προστατεύσει αυτό που πρέπει να προστατευτεί κι αυτό το οποίο μας καθορίζει».

Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, «τα οποία πρέπει να κοιτάμε με μια τακτική που θα βοηθήσει την εξέλιξή τους. Ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, τα ξέρω όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε να σηκώσει η χώρα κεφάλι και να είμαστε συμπαραστάτες σε όλους αυτούς που θέλουν να "οικοδομήσουν". Πρέπει να βοηθάμε τους δημιουργικούς ανθρώπους, να είμαστε δίπλα τους, να μην αισθάνονται ότι είμαστε εχθροί της προκοπής του τόπου», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αγροτέρα - επιβεβαιώνεται η τοπογραφία του Παυσανία Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αγροτέρα - επιβεβαιώνεται η τοπογραφία του Παυσανία Reviewed by Αναστάσιος on Τρίτη, Ιουνίου 17, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.