Οι ενέργειες του ΥΠΠΟ για να προστατευτεί και να αναδειχθεί η Αμφίπολη

Τις ενέργειες με τις οποίες θα προστατέψει και στη συνέχεια θα αναδείξει το μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, παρέθεσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις.

Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα, η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται και η αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, από το τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου.

Όσον αφορά στη συντήρηση των ευρημάτων, η αρμόδια διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, σε συνεργασία με το τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών, έχει εκπονήσει μελέτες συντήρησης και προστασίας των υλικών κατασκευής, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων και εκπονεί τη μελέτη συντήρησης των γλυπτών.

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, έχει αναθέσει την εκπόνηση γεωστατικής και στατικής μελέτης διατάξεων υποστήριξης του ταφικού μνημείου, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχόμενων σεισμικών δονήσεων.

Το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου της Αμφίπολης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ήδη έχουν διατεθεί πιστώσεις 250.000 ευρώ στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και στις διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω εργασιών προστασίας του μνημείου. Για περαιτέρω συνδρομή στις ανωτέρω εργασίες, έχει εκφραστεί και πρόθεση χορηγού.

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου, Κατερίνας Περιστέρη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των μέχρι σήμερα πορισμάτων της μελέτης, με την απαραίτητη τεκμηρίωση. Φ.Γ.

Οι ενέργειες του ΥΠΠΟ για να προστατευτεί και να αναδειχθεί η Αμφίπολη Οι ενέργειες του ΥΠΠΟ για να προστατευτεί και να αναδειχθεί η Αμφίπολη Reviewed by Αναστάσιος on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.