Βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελληνική πόλη Στρατονίκεια

Περίπου 65 τάφοι της βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια, που είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο, γνωστή και ως πόλη των μονομάχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Στους τάφους βρέθηκαν οστά ενηλίκων αλλά και παιδιών, που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός όπου βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια.

Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

«Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα», ανέφερε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, Βιλάλ Σογούτ.

Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D τεχνολογίας τη δομή της αρχαίας πόλης. «Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πώς ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και τη βυζαντινή περίοδο της πόλης με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο Τούρκος επικεφαλής.

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα (281 - 261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη, και κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες.

Βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελληνική πόλη Στρατονίκεια Βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελληνική πόλη Στρατονίκεια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.