Ο… φρουρός του χιονιού!

Ένας ιδιόρρυθμος ερημίτης ζει επί 40 χρόνια σε πόλη φάντασμα, με στόχο να παρακολουθεί τις μεταπτώσεις του χιονιού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

Ο μπίλι μπαρ (billy barr) -επιμένει να γράφει το όνομα του με πεζά γράμματα- ζει επί τέσσερις δεκαετίες σε μια ξύλινη καλύβα σε ένα από τα πιο κρύα μέρη των ΗΠΑ, την πόλη-φάντασμα Γκόθικ (Gothic), που βρίσκεται στα Βραχώδη Όρη, στο Κολοράντο.

Όλα αυτά τα χρόνια, συλλέγει στοιχεία για τις αλλαγές στο χρόνο των χιονοπτώσεων και στη συχνότητα και  την ποσότητα του χιονιού, τη θερμοκρασία και άλλα πολλά, τα οποία θεωρούνται από τους ερευνητές του βιολογικού εργαστηρίου που βρίσκεται στην περιοχή, αδιάψευστα ντοκουμέντα για την αλλαγή του κλίματος.

Ο billy, που είναι 65 ετών σήμερα, πήγε στην πόλη που έχει εγκαταλειφθεί από το 1920, όταν ήταν φοιτητής στην περιβαλλοντική επιστήμη, το 1972 προκειμένου να κάνει έρευνα για τη σύσταση του νερού.

Του άρεσε η ήσυχη ζωή εκεί πάνω, και όταν πήρε το πτυχίο του αποφάσισε να αφήσει το Νιου Τζέρσεϊ, όπου μεγάλωσε, και έγινε μόνιμος κάτοικος ορεινής πόλης-φάντασμα. Όπως λέει, ποτέ δεν του άρεσε να περιβάλλεται από πολλούς ανθρώπους και εγκαταστάθηκε εκεί, μακριά από την κοινωνική πίεση.

Καθημερινά συνέλεγε στοιχεία για το χιόνι, τον ρυθμό των χιονοπτώσεων, τις θερμοκρασίες, το λιώσιμο του χιονιού, τις εμφανίσεις των ζώων και άλλα σχετικά με τον καιρό στο βουνό, για να περνά την ώρα του. Ποτέ δεν φαντάστηκε ότι τα στοιχεία αυτά θα τα χρησιμοποιούσαν επιστήμονες για να μελετήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο «φρουρός του χιονιού», όπως τον λένε, εγκαταστάθηκε στη Gothic το 1974, όταν πήγε για κάμπινγκ χειμωνιάτικα σε μια περιοχή που το χιόνι φτάνει τα επτάμισι μέτρα!

Ευτυχώς, ο ιδιοκτήτης μιας εγκαταλελειμμένης παράγκας τον άφησε να μείνει εκεί για να μην πεθάνει από το κρύο. Η καλύβα αυτή έγινε το σπίτι του billy για τα επόμενα οκτώ χρόνια, και επίσης ήταν το μέρος όπου ξεκίνησε να δημιουργεί την εντυπωσιακή βάση δεδομένων του για το χιόνι.

Τον όγδοο χρόνο η καλύβα του κάηκε και βρήκε άλλη για να εγκατασταθεί και να συνεχίσει το χόμπι του. Μάλιστα, στην ερασιτεχνική έρευνα του, χρησιμοποιεί συσκευές μέτρησης τις οποίες έχει εφεύρει ο ίδιος.

Στην πιο κοντινή πόλη πηγαίνει με σκι δύο φορές τον μήνα, για να κάνει τα απαραίτητα εφόδια και να γυρίσει σπίτι για να διαβάσει κάποιο βιβλίο ή να δει μια ταινία.

Ο ίδιος έχει αγοράσει ένα σπίτι σε μια κοντινή πόλη και σχεδιάζει να μετακινηθεί εκεί όταν δεν θα είναι πλέον σε θέση να επιβιώσει μόνος του μακριά από την κοινωνία. Αλλά εφόσον είναι υγιής, θα παραμένει στην Gothic.

Ο… φρουρός του χιονιού! Ο… φρουρός του χιονιού! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.