Μετά τις «Οδύσσειες», οι αμέτρητες όψεις του ωραίου

«Μαγεύτηκα, ευχαριστώ», «Ευχαριστούμε που δακρύσαμε, ταξιδεύοντας πάλι», «Απίστευτη μαγεία -ξαναπέρασα» γράφουν οι επισκέπτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δύο τόμοι με σχόλια έχουν ήδη συμπληρωθεί και σύντομα θα αναρτηθούν ως ψηφιακή έκδοση στον ιστότοπο του μουσείου, είπε η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργαράκου κατά τη χθεσινή εκδήλωση απολογισμού για το 2016 και προγραμματισμού για το 2017.

Το 2016 είχε ιδιαίτερη σημασία για τη «ναυαρχίδα του πολιτισμού», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Ανάμεσα στις δράσεις που οργανώθηκαν κατά την περσινή χρονιά ήταν και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανήμερα της επετείου. Το ΕΑΜ συνεχίζει τα μεγάλα ερευνητικά του προγράμματα που αφορούν σε δημοσιεύσεις, νέες μελέτες και επανεξετάσεις αρχειακού υλικού. Παράλληλα προωθεί ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Μουσείο του Λούβρου, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ερευνητικά προγράμματα

Ενδεικτικές θεματικές των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων είναι:

• Οι άγνωστες πτυχές κατασκευής και χρωματισμού των κυκλαδικών ειδωλίων.

• Η μελέτη των τεχνικών διακόσμησης των μυκηναϊκών χρυσών κοσμημάτων.

• Η μελέτη των αιγυπτιακών μουμιών με σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης.

• Η μελέτη των πρακτικών εφαρμογής χρώματος σε ειδώλια που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Αντικείμενο έρευνας αποτελεί και η επόμενη περιοδική έκθεση, η οποία «θα διερευνήσει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα και θα καταγράψει τις αμέτρητες όψεις του ωραίου στην αρχαία τέχνη.

Μια μεγάλη ομάδα από αρχαιολόγους, μουσειολόγους, συντηρητές και καλλιτέχνες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εργάζεται και κάνει συνεργασίες, προκειμένου να ενσωματωθούν στοιχεία από πρόσφατες έρευνες πειραματικής αρχαιολογίας. Πειραματικά εργαστήρια αποκατάστασης χρώματος σε αρχαία αγάλματα, ανακατασκευής αρχαίων υφαντών, ενδυμάτων, κοσμημάτων και κομμώσεων, αναπαραγωγής αρχαίων αρωμάτων και αναδημιουργίας αρχαίας μουσικής θα αποτελέσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία».Με την παρουσίαση ενός νεολιθικού ειδωλίου στην Αίθουσα του Βωμού, εγκαινιάστηκε χθες ο τρίτος κύκλος του Αθέατου Μουσείου.
Τέλος, σύντομα οι «Οδύσσειες» θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους και θα ταξιδέψουν στον προθάλαμο της Βουλής παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή της θαλασσινής περιπέτειας του ανθρώπου ως «Μικρές Οδύσσειες».

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ

460.642 επισκέπτες υποδέχθηκε κατά το 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε μέσο όρο τριετίας, το 2016 παρουσιάζει αύξηση επισκεπτών κατά 3,7% και αύξηση εσόδων κατά 40,6%. Σε μέσο όρο πενταετίας, η αύξηση των επισκεπτών ανέρχεται στο 25,2% και των εσόδων στο 61,9%.Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών κατά 25,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση για το αντίστοιχο διάστημα σε μέσο τριετίας φθάνει το 21,6% και σε μέσο πενταετίας το 44,6%!

Αγγελική Κώττη, ethnos.gr

Μετά τις «Οδύσσειες», οι αμέτρητες όψεις του ωραίου Μετά τις «Οδύσσειες», οι αμέτρητες όψεις του ωραίου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.