Η πυραμίδα της Αργολίδας αρχαιότερη των Αιγυπτιακών!

Λίγοι γνωρίζουν πως υπάρχουν και στην Ελλάδα πυραμίδες. Αποτελούν μάλιστα μοναδικά δείγματα πυραμιδικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.

Δεν μοιάζουν, βέβαια, με τις αιγυπτιακές. Καλύπτονται όμως από μυστήριο, καθώς ελάχιστοι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με την ύπαρξή τους και όσοι το έκαναν δεν συμφωνούν σε τίποτα!

Στο Ελληνικό της Αργολίδας βρίσκεται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες. Και για αυτήν, φυσικά, όπως και για όλες τις άλλες υπάρχει πλήρης ασυμφωνία: Ήταν άραγε ταφικό μνημείο; Μήπως μικρό οχυρό ή φρυκτωρία;

Υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πιο ριζοσπαστικές θεωρίες, ότι αποτέλεσε ναό για θυσίες ή αστρονομικό παρατηρητήριο.

Ακόμα και η χρονολογία της κτίσης της είναι άγνωστη. Ορισμένοι ερευνητές την τοποθετούν στο 2720 π.Χ. Άλλοι στον 4ο αιώνα π.Χ. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ποια στοιχεία είναι σωστά; Κανείς δεν ξέρει ακόμη. Μέχρι τότε ας αφήσουμε τη φαντασία να αυτοσχεδιάσει ελεύθερα…

Μια έρευνα όμως που έγινε στις 9-2-1995 από την Ακαδημία Αθηνών και χρονολόγηση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του “ΕΚΕΦΕ- ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας, έδειξε ότι έχει κτιστεί το 2720 π.Χ!

Δηλαδή είναι παλαιότερη κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον) έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.).

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν έγινε γνωστό και δεν έγινε καμιά εκμετάλλευση του από το Ελληνικό κράτος, άλλα αντίθετα αποσιωπήθηκε.

Η πυραμίδα της Αργολίδας αρχαιότερη των Αιγυπτιακών! Η πυραμίδα της Αργολίδας αρχαιότερη των Αιγυπτιακών! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.