Το Μουσείο Κακής Τέχνης!

Ναι! Υπάρχει και τέτοιο μουσείο, που κάνει μάλιστα θραύση!

Το Μουσείο Κακής Τέχνης (The Museum Of Bad Art ή MOBA) είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην συλλογή, διαφύλαξη και έκθεση πινάκων που θεωρούνται έκφραση της χειρότερης μορφής τέχνης.

Η επιτυχία του, όμως, είναι πολύ μεγάλη και ήδη διαθέτει τρία παραρτήματα στις ΗΠΑ, ένα στο Ντέλχαν (Dedham), ένα στο Σόμερβιλ (Somerville ) και ένα στο Μπρουκλάιν (Brookline), όλα στην Μασαχουσέτη.

Το ΜΟΒΑ ιδρύθηκε το 1994 από τον αντικέρ Σκοτ Γουΐλσον (Scott Wilson), όταν ανακάλυψε σε ένα κάδο σκουπιδιών τον πίνακα «η Λούσι στον αγρό, με τα λουλούδια». Αρχικά ενδιαφέρθηκε μόνο για την κορνίζα, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και ζήτησε από φίλους και γνωστούς να του βρουν πίνακες αυτού του είδους.

Έτσι, ξεκίνησε η συλλογή του μουσείου με τα πιο κακότεχνα εκθέματα. Για να συμπεριληφθούν στη συλλογή του MOBA, τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, να έχουν σημαντικές ατέλειες χωρίς όμως να είναι βαρετά ή υπερβολικά κιτς, ενώ αποκλείονται παιδικά σκίτσα.

Το μουσείο αποκτά τη συλλογή του από τα καταστήματα φτηνών προϊόντων, υπαίθριες αγορές, και από τα σκουπίδια. Συχνά, οι καλλιτέχνες οι ίδιοι κάνουν μια δωρεά, όταν βλέπουν πως ένα έργο τους είναι αποτυχημένο. Πάντως, όλα τα έργα που είναι υποψήφια για να εκτεθούν στο MOBA, περνούν μέσα από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου.

Όπως λέει ο επικεφαλής του μουσείου Μάικλ Φρανκ (Michael Frank) αυτό που ψάχνουν είναι έργα που δείχνουν ότι κάτι πήγε στραβά και σε κάνουν να διερωτηθείς γιατί ο καλλιτέχνης συνέχισε τη ζωγραφική του… Επίσης, όπως λένε παράγοντες του ΜΟΒΑ, εννέα στους δέκα κομμάτια δεν εκτίθενται, επειδή δεν είναι αρκετά κακά!

Στις τρεις αίθουσες του μουσείου μπορεί κανείς να δει περίπου 70 κομμάτια κάθε χρόνο, ενώ η συνολική συλλογή φτάνει στα 600.

Το Μουσείο Κακής Τέχνης! Το Μουσείο Κακής Τέχνης! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.