Οδύσσεια 24: όταν η Οδύσσεια διαβάζεται σε όλο τον κόσμο

Η δράση “Οδύσσεια 24” περιλαμβάνει συμμετοχική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας σε 40 διαφορετικές γλώσσες.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά συμμετέχουν στη δράση “Οδύσσεια 24” που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών (http://festival-latingrec.eu/), με έδρα τη Λυών της Γαλλίας.

Η δράση “Οδύσσεια 24” περιλαμβάνει συμμετοχική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας σε 40 διαφορετικές γλώσσες. Την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 11 θα ξεκινήσει η δημόσια ανάγνωση των ραψωδιών, στην οποία λαμβάνουν μέρος 157 ομάδες που συντονίζουν εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί από 24 χώρες και πάνω από 150 πόλεις.

Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός γίνεται έτσι το όχημα που ενώνει χώρες, θεσμούς και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, χάρη στο κείμενο του Ομήρου αναδεικνύεται η δύναμη και η ομορφιά των λέξεων, οι παραξενιές ενός κόσμου που δεν σταματά να μας γοητεύει και όπου ο καθένας μπορεί να βρει τον εαυτό του…

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Συλλογής Γλυπτών, τριάντα μαθητές του ελληνικού και γαλλικού τμήματος της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά θα διαβάσουν στα αρχαία και τα νέα ελληνικά την ραψωδία α της Οδύσσειας (μετάφραση Ζ. Σίδερης, εκδ. Δαίδαλος-Ζαχαρόπουλος), ανοίγοντας τη δημόσια ανάγνωση σε όλο τον κόσμο υπό τη συνοδεία ήχων αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας, από τον μουσικό, ειδικό στην αρχαία ελληνική μουσική, Δρ Νίκο Ξανθούλη.

Αν και η εκδήλωση δεν είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά την ανάγνωση των ραψωδιών σε όλο τον κόσμο από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook  https://www.facebook.com/Odyssee24/. Όσοι τυχεροί βρεθούν στη Λυών εκείνη την ημέρα, μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης στις 14:00, στο αρχαίο θέατρο της Λυών, βίντεο με τμήματα των πρωινών αναγνώσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82

Τηλ: 213214 4891 Email: eam@culture.gr, www.namuseum.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00

thetoc.gr

Οδύσσεια 24: όταν η Οδύσσεια διαβάζεται σε όλο τον κόσμο Οδύσσεια 24: όταν η Οδύσσεια διαβάζεται σε όλο τον κόσμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.