Ο ουρανός των αρχαίων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο των συνοδευτικών δράσεων που πλαισιώνουν την περιοδική επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», συνεχίζει τη σειρά διαλέξεων που αναλύουν με διεπιστημονικές προσεγγίσεις πτυχές των μυθικών ταξιδιών, όπως περιγράφονται στο έπος της Οδύσσειας, με την ομιλία του Δρ Μάνου Κιτσώνα «Ο ουρανός των αρχαίων».

Η ομιλία θα φωτίσει τις ιδέες και τις γνώσεις των αρχαίων για το Σύμπαν, αντλώντας υλικό και έμπνευση από την ομώνυμη παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τηγανόσχημο πήλινο σκεύος με πλούσιο εγχάρακτο διάκοσμο (Π 4974). Συνδεόμενες σπείρες συμβολίζουν την αφρισμένη πιθανόν θάλασσα, την οποία διαπλέει κωπήλατο πλοίο και ψάρι. Από το νεκροταφείο της Χαλανδριανής στη Σύρο, 2800-2300 π.Χ. (φάση Κέρου - Σύρου).

Από τους αρχαίους Αιγύπτιους και του Μινωίτες ναυτικούς μέχρι τον Θαλή τον Μιλήσιο, την κλασική εποχή και την ελληνιστική Αίγυπτο οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις των αρχαίων για τον ουρανό και τον κόσμο που μας περιβάλλει έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και της Κοσμολογίας. Πώς ξεκίνησε η “απελευθέρωση” της μελέτης των φυσικών φαινομένων από τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των αρχαίων λαών και πώς άρχισε η μελέτη τους με ορθολογική μέθοδο;

Με αφορμή την αναπαράσταση του ουρανού της εποχής του Οδυσσέα που παρουσιάζεται στην έκθεση για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες», θα παρουσιαστεί επίσης ο τρόπος που πλοηγήθηκε ο Οδυσσέας στα θαλασσινά του ταξίδια σύμφωνα με τον Όμηρο και γιατί ο ουρανός την εποχή του ήταν διαφορετικός από τον σημερινό.

Ο Μάνος Κιτσώνας είναι Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου από το 2014. Πήρε μέρος σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και στην επίβλεψη και παραγωγή περισσότερων από 30 παραστάσεων του Πλανηταρίου από το 2003 μέχρι σήμερα, ενώ συχνά παρουσιάζει τεχνικά και επιστημονικά θέματα σχετικά με τα Πλανητάρια και τη Διαστημική τεχνολογία. Είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Πλανηταρίων (IPS) και Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων του.

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είσοδος αμφιθεάτρου από Τοσίτσα 1
Email: eam@culture.gr , www.namuseum.gr, Τηλ: 213214 4889

Πηγή: ΥΠΠΟ

Ο ουρανός των αρχαίων Ο ουρανός των αρχαίων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουνίου 25, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.