Κάνωπος: Ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου

Στην Ελληνική μυθολογία ο Κάνωπος ή Κάνωβος ήταν ένας Αμυκλαίος γνωστός από το ότι συμμετείχε στην Τρωική Εκστρατεία ως ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου.

Μετά την άλωση της Τροίας ο στόλος του Μενελάου έφθασε στα ανοικτά του Σουνίου και μετά στο ακρωτήριο Μαλέας. Μια τρικυμία όμως εκεί τον παρέσυρε στην Κρήτη, σε βραχώδη ακτή της οποίας καταστράφηκαν τα περισσότερα πλοία του. Μετά την Κρήτη, το πλοίο του Μενελάου, κυβερνώμενο από τον Κάνωπο, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατά την Οδύσσεια παρέμειναν 5 χρόνια.

Ο Κάνωπος ήταν πολύ ωραίος άνδρας, με συνέπεια να τον ερωτευθεί η Θεονόη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέως, αλλά περιφρονήθηκε από αυτόν. Λίγο καιρό αργότερα ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού.

Ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη τον έθαψαν με τιμές στο νησί που από τότε πήρε το όνομά του και έμεινε γνωστό ως Νήσος του Κανώπου, στο στόμιο του Νείλου. Εξάλλου, ο πλοίαρχος του Μενελάου έδωσε το όνομά του και στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο στην ίδια περιοχή.

The Journey of Canopus

In Greek mythology, Canopus was the pilot of the ship of King Menelaus of Sparta during the Trojan War. Canopus is described as a handsome young man who was loved by the Egyptian prophetess Theonoe but never reciprocated her feelings.

According to legend, while visiting the Egyptian coast Canopus was bitten by a serpent and died. His master Menelaus erected a monument to him at one of the mouths of the River Nile, around which the town of Canopus later developed.

Also named for Canopus is Canopus, the brightest star in the southern constellaton of Carina and the second-brightest star in the night sky after Sirius.

Κάνωπος: Ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου Κάνωπος: Ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.