Κάτω Πάφος: Θαυμασμός για το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού

Ένα θαυμαστό οικοδόμημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, κοσμεί τα τελευταία χρόνια τους αρχαιολογικούς χώρους της Κάτω Πάφου, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη λάμψη στην πόλη, στον τομέα του πολιτισμού. Το θέατρο της Ελληνιστικής περιόδου, που έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή του λόφου Φάμπρικα, αναδεικνύεται σήμερα με τρόπο εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πρόκειται για το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα θέατρο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και το καλύτερα διατηρημένο.

Επίσης, είναι το αρχαιότερο θέατρο της Κύπρου, όπως έχει επισημοποιηθεί πλέον μετά τις αρχαιολογικές ανασκαφές και μελέτες, και χρησιμοποιείτο ως χώρος παραστάσεων και άλλων θεαμάτων από το 300 π.Χ. μέχρι την τελική του καταστροφή από σεισμούς το 365 μ.Χ.

Το ελληνιστικό θέατρο της Πάφου ανασκάπτεται φέτος για 18η ανασκαφική περίοδο. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, υπό τη διεύθυνση του δρ Craig Barker, και χρηματοδοτούνται από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Η συνοικία του θεάτρου βρίσκεται στη νότια πλαγιά του λόφου Φάμπρικα στον βορειοανατολικό τομέα της αρχαίας πόλης. Το θέατρο είναι εν μέρει λαξευμένο στο φυσικό βράχο του λόφου και το υπόλοιπο χτίστηκε με ένα τεχνητό γήινο ανάχωμα, στο οποίο τοποθετήθηκαν πέτρινα καθίσματα. Τον τρίτο αιώνα π.Χ., νότια του θεάτρου, κατασκευάστηκε επιστρωμένος δρόμος παράλληλα με τη σκηνή. Η ακμή του θεάτρου τοποθετείται στα μέσα του 2ου αι. μ. Χ., επί εποχής των αυτοκρατόρων Αντωνίνου Πίου και Μάρκου Αυρηλίου, οπότε η σκηνή και οι είσοδοι διακοσμήθηκαν με μαρμάρινα γλυπτά και γραπτή διακόσμηση.

Μια πιστή αποτύπωση της λειτουργίας του θεάτρου θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι στο άμεσο μέλλον χάρη στην τεχνολογία. Και αυτό, αφού το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας εφαρμογής για την τρισδιάστατη απεικόνιση του μνημείου σε συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και οι φορητοί υπολογιστές.

Το ελληνιστικό θέατρο της Πάφου φαίνεται να συνδέεται στενά με την αρχιτεκτονική της Αλεξάνδρειας, γεγονός αναμενόμενο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καθώς η Πάφος ήταν επί Πτολεμαίων πρωτεύουσα του νησιού και είναι πολύ πιθανό να αντανακλά την τεχνοτροπία του θεάτρου της Αλεξάνδρειας.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Φωτογραφίες: Κυπριακή Δημοκρατία / Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Κάτω Πάφος: Θαυμασμός για το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού Κάτω Πάφος: Θαυμασμός για το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.