Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση «υπερκοριός» του Ψυχρού Πολέμου στη Λευκάδα

Κάποτε χρησίμευαν ως ένα σύγχρονο σύστημα ραντάρ - ένας σύνδεσμος ύψιστης σημασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχουν καταρρεύσει από τη φθορά της εγκατάλειψης.

Πρόκειται για μια πρώην βάση τηλεπικοινωνιών στη Λευκάδα. Αυτό το βασικό σημείο στο νησί επιλέχθηκε από τους Αμερικανούς επειδή «χτυπήθηκε» από δυνατούς ανέμους από όλες τις πλευρές του ορίζοντα. Το έργο ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1965, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.

Οι απαιτήσεις για τη σεζόν ήταν πολύ υψηλές. Είναι σημαντικό ότι οι κεραίες είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από ατσάλι και δεν έχουν σκουριάσει στο παραμικρό μέχρι σήμερα. "Δεν υπάρχει ούτε ένα σκουριασμένο μπουλόνι", λένε οι ντόπιοι επισκέπτες, καθώς και ταξιδιώτες που τα ανακαλύπτουν. Το στρατόπεδο ήταν εξοπλισμένο με αυτόνομη μονάδα παραγωγής ενέργειας, δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, υπερσύγχρονα κέντρα ελέγχου και πολυτελείς κοιτώνες για αμερικανικά στρατεύματα.

Στο εσωτερικό υπήρχαν μεγάλες κουζίνες, χώροι φαγητού και ψυχαγωγίας, όπως μπιλιάρδο και κινηματογράφο, ακόμη και ένα ευρύχωρο γυμναστήριο. Το προσωπικό αποτελείται από 10-15 Έλληνες, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών αξιωματικών έφτασε τους 30.

Όπως με σχεδόν όλες τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, λίγα είναι γνωστά για τη λειτουργία της βάσης στη Λευκάδα. Δύο από τις κεραίες που έστειλαν και έλαβαν ραδιοκύματα έβλεπαν στην ανατολή και δυτικά. Λέγεται ότι τα ανατολικά αντιμετωπίζουν κυρίως βόρεια, προς τις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ. Η πρόσβαση στην περιοχή μετάδοσης απαγορεύτηκε αυστηρά σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι Αμερικανοί άρχισαν να αποσύρονται στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το τελικό κλείσιμο της βάσης πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το ΝΑΤΟ παραχώρησε το στρατόπεδο στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και αργότερα τέθηκε υπό τη δικαιοδοσία του Δήμου Karya.

Αν και οι Αμερικανοί το είχαν αφήσει σε άριστη κατάσταση, ο Δήμος δεν έκανε ποτέ τίποτα για να κάνει χρήση των πλήρως λειτουργικών και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Τα κτίρια αφέθηκαν στη μοίρα τους και μέχρι σήμερα και οι εσωτερικοί χώροι έχουν λεηλατηθεί εντελώς. Οι κεραίες, οι δεξαμενές και οι γεννήτριες επίσης εγκαταλείπονται.

Η κάποτε state-of-the-art αμερικανική βάση έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο φαντασμάτων, σε έναν από τους λόφους με την πιο εντυπωσιακή θέα του νησιού.

Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση «υπερκοριός» του Ψυχρού Πολέμου στη Λευκάδα Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση «υπερκοριός» του Ψυχρού Πολέμου στη Λευκάδα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Μαρτίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.