Η Ελληνική μυθολογία υποστιρίζει ότι ο Δούρειος ίππος είναι ένα ξύλινο άλογο-κρύπτη εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα.
Οι Αχαιοί για να μπορέσουν να εισέλθουν στην Τροία φτιάξανε αυτό το ξύλινο άλογο και το δώσανε ως δώρο στους Τρώες.
Οι Τρώες ξεγελάστηκαν και το βάλανε μέσα στην Τροία.
Αυτό το τεράστιο ξύλινο άλογο όμως, είχε μέσα του τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ήρωες. Έτσι ο δούρειος ίππος ήταν το "πονηρό μέσο" που τους βοήθησε να μπούνε μέσα στην Τροία.
Έτσι κατάφεραν να μπούνε χωρίς να χρειαστεί να δώσουν μάχη για να περάσουν τις πύλες της. Μπήκαν με "ύπουλο" τρόπο.
Έτσι η λέξη δούρειος ίππος σημαίνει σήμερα πονηριά - δόλο και ύπουλα - ότι κάνει κάποιος κάτι από την πίσω πόρτα με κακό σκοπό.
Υπήρξε όμως πουθενά αλλού πέρα από το μύθο;
Και αν ναι, τι ήταν στην πραγματικότητα;
Κύριε Κωνσταντίνε - κανάλι «The Mythologist», καλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε προσοχή παρακολούθησα το βίντεο που αναρτήσατε, το σχετικό με τον «Δούρειο Ίππο», και σας συγχαίρω για την ωραία και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θέματος.
Θα σας παρακαλούσα να διαβάζατε και μια ακόμα εκδοχή για τον «δούρειο ίππο», μια δική μου, ορθολογική, εξήγηση για την «άλωση της Τροίας»! Την έχω πρόσφατα (22/10/2021) καταχωρήσει στο μπλογκ μου (PGiavis.blogspot.com) και εύκολα μπορείτε να την βρείτε.
Αν λοιπόν έχετε χρόνο να την διαβάσετε και νομίζετε ότι η άποψη μου για τον «δούρειο ίππο» έχει ενδιαφέρον, θα χαρώ πολύ να λάβω σχόλιο σας.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο κανάλι σας, το οποίον, τώρα που το γνώρισα από το facebook, θα το παρακολουθώ στο εξής με ενδιαφέρον!
Παναγιώτης Γιαβής
Δεν νομίζω να ευσταθεί η εκδοχή σου για τον Δούρειο ίππο, για τον απλούστατο λόγο ότι από την καύση του Εκτορος έως την άλωση της Τροίας συνέβησαν πολλά. Ο θάνατος του Αχιλλέως, η έλευση του γιού του, Τριπτόλεμου, στον πόλεμο, κ. ά. Οπότε, παρείλθε το 12ήμερο της εκεχειρίας, συνέβησαν πολλά άλλα γεγονότα, και μετά έπεσε η Τροία.
Διαγραφή