Γιατί το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο: Ένας μελισσοκόμος εξηγεί

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το Ελληνικό μέλι συλλέγεται για τη νόστιμη γλυκιά γεύση και τις θεραπευτικές θρεπτικές του ιδιότητες, αποδεικνύοντας ότι πάντα είχαμε γεύση για τη γλυκιά ουσία.

Παρά την πρόσφατη διεθνή απήχησή του, το Ελληνικό μέλι θεωρείται από καιρό το καλύτερο στον κόσμο, ακόμη και κατά την αρχαιότητα. Αυτό οφείλεται στην καθαρή, γλυκιά γεύση του μαζί με τα αποδεδειγμένα θρεπτικά του οφέλη.

Η Ελλάδα έχει μια ιστορική μελισσοκομική παράδοση

Στην αρχαϊκή περίοδο της Ελλάδας, οι Έλληνες αναζητούσαν το μέλι στην άγρια φύση και άρχισαν τη μελισσοκομία σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Παραδόξως, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τις τοποθεσίες των αρχαίων κυψελών μετά την αποκάλυψη κεραμικής που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή του πολύτιμου χρυσού μελιού τους.

Βρήκαν επίσης στοιχεία ότι οι μελισσοκόμοι κατά την Ελληνιστική περίοδο ήταν τόσο προχωρημένοι που περιέτρεχαν τις κυψέλες τους σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας για να εκμεταλλευτούν τα διαφορετικά φυτά που βρίσκονταν σε διάφορες περιοχές.

Αυτή η μακρόχρονη ιστορία της Ελληνικής μελισσοκομίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί μελιού βρίσκουν επιτυχία στην ενασχόλησή τους με αυτήν την αρχαία πρακτική.

Στο νησί της Εύβοιας, ένας αγρότης μελιού 4ης γενιάς παράγει νόστιμο Ελληνικό μέλι, που θεωρείται σούπερ τροφή παγκοσμίως.

Γιατί το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο

«Όλες οι χώρες παράγουν καλό φυσικό μέλι, αλλά είναι κατώτερες από το Ελληνικό μέλι», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαποστόλου.

Το Ελληνικό μέλι είναι μοναδικό λόγω της φημισμένης βιοποικιλότητας της χώρας και του εύκρατου κλίματος. Η μεγάλη ποικιλία δέντρων και λουλουδιών που συναντάμε στην Ελλάδα καθιστά τη χώρα παιδική χαρά για τις μέλισσες, οι οποίες παράγουν μέλι με διαφορετικά γούστα ανάλογα με το περιβάλλον τους.

Ο Παπαποστόλου είναι πραγματικά γνώστης του γλυκού προϊόντος, καθώς ο προπάππους του ξεκίνησε τη συγκομιδή μελιού στη Βόρεια Εύβοια πριν από εκατό και πλέον χρόνια.

Σήμερα συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, διατηρώντας τις αγαπημένες του μέλισσες σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος στην Εύβοια και παράγοντας μέλι εξαιρετικής ποιότητας.

Το πευκόμελο έχει μια χαρακτηριστική, νόστιμη γεύση που διαφέρει από τα ανθόμελα, γιατί «στην περίπτωση του μελιού πεύκου και του μελιού ελάτης οι μέλισσες τρέφονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν μόνο σε αυτά τα δέντρα και όχι από το πραγματικό δέντρο», λέει ο Παπαποστόλου.

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου είναι μελισσοκόμος στην Εύβοια. Εικόνα: Greek Reporter


Ο Παπαποστόλου τιμά τις μέλισσες του λέγοντας ότι «χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας».

Οι μέλισσες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην επικονίαση πολλών φυτών στα οποία βασιζόμαστε για τροφή και άλλες χρήσεις και χωρίς αυτές, πολλά φυτά και ολόκληρα οικοσυστήματα θα καταστρέφονταν.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τους πληθυσμούς των μελισσών, οι οποίοι μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί στον τομέα των μελισσών τονίζουν τη σημασία της υποστήριξης των μελισσοκόμων και της αγοράς μελιού βιώσιμης παραγωγής, καθώς βοηθά στη διατήρηση ισχυρών βασικών πληθυσμών μελισσών.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Ελληνικό μέλι:

Πηγή: greekreporter

Γιατί το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο: Ένας μελισσοκόμος εξηγεί Γιατί το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο: Ένας μελισσοκόμος εξηγεί Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.