Το αρχαίο θέατρο της Αντίφελλου - Το μοναδικό θέατρο που χτίστηκε στην Μ. Ασία με θέα στη θάλασσα [Βίντεο]

Το αρχαίο θέατρο της Αντίφελλου βλέπει τη θάλασσα και το νησί του Καστελόριζου..

Η Κας ή Αντίφιλο ή Αντίφελλος στα Ελληνικά είναι κωμόπολη της επαρχίας της Αττάλειας, στην νότιο Τουρκία. Σύμφωνα με τον Πλίνιο η πόλη ονομαζόταν αρχικά Habesos και αργότερα ονομάστηκε Αντίφελλος κατ' αντιδιαστολή με την πόλη Φελλός, που βρισκόταν 7-8 χιλιόμετρα βορειότερα από αυτή. Στην αρχαία Αντίφελλο υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά μνημεία όπως το θέατρο, λυκιακές σαρκοφάγοι, νεκρόπολη, κ.α.

Η πόλη Κας είναι χτισμένη στα παράλια της λεγόμενης Τουρκικής Ριβιέρας, στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με το τουρισμό, αλλά και με την αλιεία και τη γεωργία. Απέχει 190 χιλιόμετρα οδικώς από την Αττάλεια και είναι απέναντι και σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο.

Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού ήταν Ελληνική μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή, όποτε και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Πολλά από τα σπίτια τους διατηρούνται μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι της Κας έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους κατοίκους του Καστελλόριζου. Οι δεύτεροι πραγματοποιούν στη Κας τις περισσότερες αγορές τους λόγω της μικρής απόστασης από το νησί τους, καθώς το τετράωρο ταξίδι με πλοίο για τη Ρόδο ή το κόστος της αεροπορικής πτήσης για αυτήν είναι συνήθως απογοητευτικά.

Το αρχαίο θέατρο της Αντίφελλου είναι σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία νότια του λόφου της Ακρόπολης στην πλαγιά του λόφου και βλέπει τη θάλασσα και το νησί του Καστελόριζου. Έχει είκοσι έξι σειρές καθισμάτων που χωρίζονται σε τρία μέρη με τέσσερις κάθετες σκάλες, δεν υπάρχουν διαζώματα. Το θέατρο, που θεωρείται Ελληνιστικό έργο, δεν διαθέτει σταθερό κτήριο πέτρινης σκηνής.

Το θέατρο, έχει χωρητικότητα 3000 ατόμων και είναι το μοναδικό θέατρο που χτίστηκε στην Μ. Ασια με θέα στη θάλασσα.

@archaiaellinika Η Κας ή Αντίφιλο ή Αντίφελλος στα Ελληνικά είναι κωμόπολη της επαρχίας της Αττάλειας, στην νότιο Τουρκία. Σύμφωνα με τον Πλίνιο η πόλη ονομαζόταν αρχικά Habesos και αργότερα ονομάστηκε Αντίφελλος κατ' αντιδιαστολή με την πόλη Φελλός, που βρισκόταν 7-8 χιλιόμετρα βορειότερα από αυτή. Στην αρχαία Αντίφελλο υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά μνημεία όπως το θέατρο, λυκιακές σαρκοφάγοι, νεκρόπολη, κ.α. Η πόλη Κας είναι χτισμένη στα παράλια της λεγόμενης Τουρκικής Ριβιέρας, στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με το τουρισμό, αλλά και με την αλιεία και τη γεωργία. Απέχει 190 χιλιόμετρα οδικώς από την Αττάλεια και είναι απέναντι και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού ήταν Ελληνική μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή, όποτε και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Πολλά από τα σπίτια τους διατηρούνται μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι της Κας έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους κατοίκους του Καστελλόριζου. Οι δεύτεροι πραγματοποιούν στη Κας τις περισσότερες αγορές τους λόγω της μικρής απόστασης από το νησί τους, καθώς το τετράωρο ταξίδι με πλοίο για τη Ρόδο ή το κόστος της αεροπορικής πτήσης για αυτήν είναι συνήθως απογοητευτικά. Το αρχαίο θέατρο της Αντίφελλου είναι σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία νότια του λόφου της Ακρόπολης στην πλαγιά του λόφου και βλέπει τη θάλασσα και το νησί του Καστελόριζου. Έχει είκοσι έξι σειρές καθισμάτων που χωρίζονται σε τρία μέρη με τέσσερις κάθετες σκάλες, δεν υπάρχουν διαζώματα. Το θέατρο, που θεωρείται Ελληνιστικό έργο, δεν διαθέτει σταθερό κτήριο πέτρινης σκηνής. Το θέατρο, έχει χωρητικότητα 3000 ατόμων και είναι το μοναδικό θέατρο που χτίστηκε στην Μ. Ασια με θέα στη θάλασσα. . . . #antiphellos #kaş #ancientgreece #ancienthistory #archeology #greece #antalya #arkeoloji #historical #travel #anadolugram #photography #antikkentler #ancientcity #turkey #theatre #antiktiyatro #fyp #fypage ♬ πρωτότυπος ήχος - Ancient Greece
Το αρχαίο θέατρο της Αντίφελλου - Το μοναδικό θέατρο που χτίστηκε στην Μ. Ασία με θέα στη θάλασσα [Βίντεο] Το αρχαίο θέατρο της Αντίφελλου - Το μοναδικό θέατρο που χτίστηκε στην Μ. Ασία με θέα στη θάλασσα [Βίντεο] Reviewed by Αναστάσιος on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.