~ Στο εσωτερικό του Μακεδονικού Τύμβου Α' (4ος άι π.χ.) στον Κορινό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διακοσμημένες όψεις δύο κλινών, εκ των οποίων η μία έφερε ανάγλυφο διάκοσμο σκύλου, ενώ στην άλλη δέσποζε ένα τυλιγμένο φίδι. Στον τύμβο παραμένει ως σήμερα το ανάγλυφο φίδι της μιας κλίνης, ενώ ο διάκοσμος της κλίνης με το ανάγλυφο σκύλου, καθώς και η πόρτα του θαλάμου, βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Στον εντυπωσιακό αυτό Μακεδονικό Τύμβο εικάζεται ότι τάφηκε η ίδια η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι το μέγεθος του ταφικού μνημείου, το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός τριθάλαμος μακεδονικός τάφος που έχει ανασκαφεί, αλλά και οι επιγραφές των επιτυμβίων μαρμάρων. Επιπροσθέτως, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Ολυμπιάδα εμφανιζόταν με εξημερωμένα φίδια, αλλά και η προτομή του σκύλου, πιθανώς να σχετίζεται με αυτόν που της χάρισε ο Αλέξανδρος πριν από την εκστρατεία του στην Ασία. Η τοποθεσία του Τύμβου (αρχαία Πύδνα) συμφωνεί με τις ιστορικές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα όταν το φρούριο έπεσε, με εντολή του Κασσάνδρου (στρατηγού και επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου) το έτος 316 π.Χ.
1. Τύμβος αγ. Αθανασίου
Στην περιοχή του αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης δεσπόζει ένα ταφικό μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς. Ο μονοθαλαμος μακεδονικός τάφος III ήρθε στο φως στο κέντρο ενός μεγάλου ταφικού τύμβου, συλημενος από την αρχαιότητα. Η πρόσοψη του τάφου είναι καταγραφή από τοιχογραφίες με εκπληκτικά χρώματα, που σώζονται σε άριστη κατάσταση. Το αέτωμα κοσμούν λεοντομορφοι γρύπες με χρυσαφένια φτερά, ενώ στην στενή ζωφόρο ξετυλίγεται μια πολυπρόσωπη σκηνή συμποσίου. Το μοναδικό αυτό μνημείο υπήρξε η τελευταία κατοικία ενός υψηλόβαθμου Μακεδόνα, ενός στρατηγού - εταίρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως δηλώνει και ο σιδερένιος οπλισμός του, που βρέθηκε μέσα στον τάφο. Η χρονολόγηση του υπολογίζεται μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.χ. με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί, ανάμεσα στα οποία ήταν και ένα χρυσό νόμισμα Φιλίππου Β.
2. Ο Μακεδονικός Τάφος Δερβενίου 🏛️Θεσσαλονίκης ήρθε στο φως το 1910 συλημενος ήδη από την αρχαιότητα. Το μνημείο ανήκει στο νεκροταφείο της αρχαίας Λητής, βρίσκεται δίπλα σε κύρια οδό και σηματοδοτείται από τύμβο. Πρόκειται για διθαλαμο μακεδονικό τάφο με μνημειακή πρόσοψη, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.χ. για την ταφή ενός επιφανούς νεκρού. Ο τάφος διακρίνεται σε προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο, καλυπτόμενους με καμάρες και έχει ναόσχημη πρόσοψη ιωνικού ρυθμού, με τέσσερις ημικίονες, θριγκό και αέτωμα, που έφερε χρωματικό διάκοσμο.
3. Μακεδονικοί Τύμβοι Κορινού (Α & Β) 4ος αι. π.Χ.
~ Ο Τύμβος Α' συνιστά τον μεγαλύτερο από τους δύο τύμβους που βρίσκονται στην περιοχή του Κορινού, ενώ βρέθηκε συλημένος ήδη από την Ρωμαϊκή εποχή. Στον τάφο βρέθηκαν η σπασμένη δίφυλλη πόρτα του διαδρόμου, η πόρτα του θαλάμου με τα χάλκινα στοιχεία της και η διακοσμημένες όψεις των δύο κλινών, εκ των οποίων η μία έφερε ανάγλυφο διάκοσμο σκύλου με πλούσιο τρίχωμα, ενώ στην άλλη κλίνη δέσποζε ένα τυλιγμένο φίδι. Στον τύμβο παραμένει ως σήμερα η σπασμένη πόρτα του διαδρόμου και το ανάγλυφο φίδι της μιας κλίνης, ενώ η πόρτα του θαλάμου και ο διάκοσμος της κλίνης με το ανάγλυφο σκύλου βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Στον εντυπωσιακό αυτό Μακεδονικό Τύμβο εικάζεται ότι τάφηκε η ίδια η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
~ Ο Τύμβος Β' , που είναι μικρότερος του Α', αν και συλημένος και αυτός από την αρχαιότητα, έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα από τα οποία ξεχωρίζει η διακόσμηση ξύλινης κλίνης από ελεφαντόδοντο, στην οποία παριστάνεται ίσως θέμα που σχετίζεται με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Πρόκειται για διθάλαμο «μακεδονικό» τάφο, προσιτό με λαξευτό δρόμο. Ολόκληρο το μνημείο κτίστηκε με πωρόλιθους, που επιχρίστηκαν με κονιάματα. Ο προθάλαμος του τάφου κοσμείται με γραπτό μαίανδρο και ο θάλαμός του με πολύχρωμη κοσμοφόρο με γεισίποδες, ιωνικό κυμάτιο και φυτική σύνθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια: