Ο Μέγας Αλέξανδρος λατρεύτηκε και στο Ιράκ - Tι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ναό των Σουμερίων

Το μυστήριο γύρω από έναν ιρακινό ναό 4.000 ετών φαίνεται πως έλυσαν οι αρχαιολόγοι καθώς βρήκαν ενδείξεις ο Μέγας Αλέξανδρος λατρευόταν εκεί ως θεϊκή φιγούρα.

Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί με την ανακάλυψη πιο πρόσφατων ελληνικών επιγραφών στον αρχαίο Σουμεριακό ναό στην Girsu, στη σύγχρονη πόλη Tello.

Αλλά τώρα οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν πιστεύουν ότι ο ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην Girsu, πιθανώς από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.

Αιτία η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος που κόπηκε γύρω στο 330 π.Χ. από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου και υποδηλώνει ότι ο κατακτητής μπορεί να επισκέφτηκε το ναό, αφού νίκησε τους Πέρσες.

Η Girsu ήταν μια πόλη των Σουμερίων, ενός από τους πρώτους γνωστούς πολιτισμούς στην ιστορική περιοχή της νότιας Μεσοποταμίας.

Αφού ξεκίνησαν οι ανασκαφές τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι υπήρχε ελληνική «κατασκευή» στην αρχαία Girsu, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πλάκα, η οποία έγραφε στα ελληνικά και στα αραμαϊκά: «Adad-nadin-aḫḫe» που σημαίνει «δωρητής των δύο αδελφών».

Αυτό που προβλημάτιζε στους ερευνητές ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Dr Sebastien Rey πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στον αρχαίο χώρο, ενδεχομένως για να τιμήσουν τη θεότητα του Αλέξανδρου.

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μετέπειτα ναό την περίοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε», είπε ο Δρ Ρέι.

«Βρήκαμε αρχαίες προσφορές, τα είδη των προσφορών που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά από μια μάχη, όπως πχ φιγούρες αλόγων, στρατιωτών και ιππέων» δήλωσε.

Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα που έμοιαζαν πολύ με την προσωπική φρουρά του νεαρού στρατηλάτη. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τις άνδρες και την συνοδεία του Μέγα Αλεξάνδρου.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι όποιος έκανε τις προσφορές στον ναό ή ήταν πολύ κοντά στον Αλέξανδρο ή ακόμα και ότι έγιναν από τον ίδιο τον κατακτητή.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, ότι μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεφε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει και να έχτισε το ναό του», είπε ο Δρ Ρέι στην Telegraph.

Ο Μέγας Αλέξανδρος λατρεύτηκε και στο Ιράκ - Tι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ναό των Σουμερίων Ο Μέγας Αλέξανδρος λατρεύτηκε και στο Ιράκ - Tι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ναό των Σουμερίων Reviewed by Αναστάσιος on Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.