Τα αλογάκια της Φιλαδέλφειας, μικρά χειροποίητα αριστουργήματα της αρχαιότητας

Στο Μουσείο Karaman εδώ και λίγες μέρες οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις μινιατούρες χειροποίητων αλόγων, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα αρχαία ευρήματα της γης του Karaman, περιοχή ευρέως γνωστή ως Φιλαδέλφεια.

Τα αλογάκια έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον για την περίπλοκη τεχνική του δημιουργού τους που ρίχνει φως στις καθημερινές συνήθειες των αρχαίων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Υπηρεσιών Πολιτισμού και Τουρισμού, Abdullah Kılıç, υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση, βάσει και των όσων ήδη έχουν αποφανθεί οι αρχαιολόγοι, ότι τα αλογάκια που ανάγονται στους ρωμαϊκούς και πρώτους βυζαντινούς χρόνους, ήταν δώρα και προσφορές στους νεκρούς και για την ακρίβεια σε νεκρά παιδιά.

Φτιαγμένα από τερακότα, με μια μικρή τρύπα σε κάθε τους πόδι, εικάζεται ότι προορίζονταν για παιχνίδι φτιαγμένο για μια νεκρόπολη παιδιών και προκειμένου τα πνεύματα των μικρών να μένουν ευχαριστημένα και ήσυχα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Φιλαδέλφειας, που βρίσκεται στα σύνορα του χωριού Gökçeseki, πραγματοποιήθηκαν το 2015 από το Πανεπιστήμιο Karmanaoğlu Mehmetbey (KMU) και υπό την γενική επιστασία ηγεσία του Μουσείου του Karaman.

Στη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν πέτρινοι τάφοι και πολλές σαρκοφάγοι, ενώ στο δυτικό τμήμα της νεκρόπολης, που ονομάζεται βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δίνουν μια εικόνα για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του οικισμού τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Πηγή: LiFO

Τα αλογάκια της Φιλαδέλφειας, μικρά χειροποίητα αριστουργήματα της αρχαιότητας Τα αλογάκια της Φιλαδέλφειας, μικρά χειροποίητα αριστουργήματα της αρχαιότητας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.