Αναζητώντας τον σύνδεσμο που συνδέει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με τη σημερινή μηχανική, πρέπει να υπολογίσουμε και το βυζαντινό φορητό Ηλιακό ημερολόγιο που εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. Το χάλκινο εύρημα αποτελείται από τέσσερα θραύσματα, μεταξύ των οποίων είναι καλοσχηματισμένοι και καλοδουλεμένοι οδοντωτοί τροχοί (γρανάζια). Κατασκευάστηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, άγνωστος κατασκευαστής, 400-600.
16 τοποθεσίες είναι εγγεγραμμένες στα Ελληνικά στην πλάκα του Ηλιακού ρολογιού: Κωνσταντινούπολη, Συήνη, Θηβαΐδα, Αφρική, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ρόδος, Αθήνα, Σικελία, Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Δαλματία, Δόκλεια, Καισάρεια Σρατώνης, Παλαιστίνη και Ασκάλωνα.
@archaiaellinika Αναζητώντας τον σύνδεσμο που συνδέει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με τη σημερινή μηχανική, πρέπει να υπολογίσουμε και το βυζαντινό φορητό Ηλιακό ημερολόγιο που εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. Το χάλκινο εύρημα αποτελείται από τέσσερα θραύσματα, μεταξύ των οποίων είναι καλοσχηματισμένοι και καλοδουλεμένοι οδοντωτοί τροχοί (γρανάζια). Κατασκευάστηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, άγνωστος κατασκευαστής, 400-600 μ.Χ.. 16 τοποθεσίες είναι εγγεγραμμένες στα Ελληνικά στην πλάκα του Ηλιακού ρολογιού: Κωνσταντινούπολη, Συήνη, Θηβαΐδα, Αφρική, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ρόδος, Αθήνα, Σικελία, Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Δαλματία, Δόκλεια, Καισάρεια Σρατώνης, Παλαιστίνη και Ασκάλωνα. Αυτή η συσκευή, που αποτελείται από ένα Ηλιακό ρολόι και ένα μηχανικό ημερολόγιο, είναι η δεύτερη παλαιότερη γνωστή στο είδος της. Το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Είναι επίσης ένα αριστούργημα που προφανώς βασίζεται σε βαθιά γνώση της αστρονομίας, των μαθηματικών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως η κατεργασία μετάλλων, ο αυτοματισμός και η κατασκευή εργαλείων. Ο ιδιοκτήτης αυτής της συσκευής θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως ηλιακό ρολόι για να βρει την ώρα σε 16 τοποθεσίες στον αρχαίο κόσμο και θα μπορούσε να προβλέψει τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης στον ζωδιακό κύκλο και τις Σεληνιακές φάσεις.. #Byzantine #Byzantine-geared #mechanicalcalendar #greek #Antikytheramechanism #calendar #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Ancient Greece
Αυτή η συσκευή, που αποτελείται από ένα Ηλιακό ρολόι και ένα μηχανικό ημερολόγιο, είναι η δεύτερη παλαιότερη γνωστή στο είδος της. Το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Είναι επίσης ένα αριστούργημα που προφανώς βασίζεται σε βαθιά γνώση της αστρονομίας, των μαθηματικών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως η κατεργασία μετάλλων, ο αυτοματισμός και η κατασκευή εργαλείων.
Ο ιδιοκτήτης αυτής της συσκευής θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως ηλιακό ρολόι για να βρει την ώρα σε 16 τοποθεσίες στον αρχαίο κόσμο και θα μπορούσε να προβλέψει τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης στον ζωδιακό κύκλο και τις Σεληνιακές φάσεις.
Παρακαλώ, θα μπορούσατε από το ρεπορτάζ σας να μου γνωστοποιήσετε ποιος/ποιοι χρονολόγησαν αυτό το μηχανισμό ως Βυζαντινό, 400-60ο; Απέχει δραματικά από την πραγματική του χρονολόγηση, καθότι είναι Αθωνικό (μάλλον Μον. Παντελεήμονος) τεχνούργημα, 1680-1710
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάβατε τη δημοσίευση;
ΑπάντησηΔιαγραφή