Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν 417 αρχαίες πόλεις των Μάγια - Συνδέονται με μίλια «υπερεθνικών οδών»

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν χαμένο κόσμο με 417 αρχαίες πόλεις των Μάγια θαμμένες σε απομακρυσμένη ζούγκλα, που συνδέονται με μίλια «υπερεθνικών οδών». Τα κρυμμένα από καιρό ερείπια του τεράστιου δικτύου πόλεων των Μάγια, θα μπορούσαν να ξαναγράψουν την ιστορία.

Επιστήμονες στη Γουατεμάλα ανακάλυψαν «το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο», αναφέρει η Washington Post.

Σε συνέντευξή τους στην Post, ερευνητές από μια κοινή αρχαιολογική μελέτη ΗΠΑ-Γουατεμάλας που δημοσιεύθηκε στο Cambridge University Press τον Δεκέμβριο, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν 417 πόλεις που χρονολογούνται πάνω από 3.000 χρόνια πριν και που συνδέονται μεταξύ τους με 110 μίλια «υπερεθνικών οδών».

Αυτή η ανακάλυψη κάνει τους ιστορικούς να ξανασκεφτούν όσα γνωρίζουν για τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια. «Η ανακάλυψη ενός δικτύου δρόμων και πόλεων, υδραυλικών συστημάτων και γεωργικών υποδομών υποδηλώνει ότι οι κοινότητες που ζούσαν στην Κεντρική Αμερική ήταν πολύ πιο προηγμένες από ό,τι πιστεύαμε», αναφέρει η Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν «κοινωνικοοικονομική οργάνωση και πολιτική δύναμη».

Ο χαμένος αυτός κόσμος χρονολογείται περί το 1.000 π.Χ., στην προκλασική εποχή των Μάγια, που παλαιότερα θεωρούνταν νομαδική κοινωνία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Αυτή η ανακάλυψη από την απομακρυσμένη τροπική ζούγκλα El Mirador, στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας «αλλάζει το παιχνίδι», λέει στην Post ο Ρίτσαρντ Χάνσεν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο.

Το σημείο είναι προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο ή μια εξαντλητική πεζοπορία 40 μιλίων με ειδικό εξοπλισμό, μέσα από ένα πυκνό τροπικό δάσος γεμάτο ιαγουάριους και φίδια, αναφέρει η Post.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι η Προκλασική περίοδος ήταν μια περίοδος εξαιρετικής πολυπλοκότητας και αρχιτεκτονικής ποιότητας, με μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια στην παγκόσμια ιστορία να κατασκευάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», εξηγεί ο Χάνσεν.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν «έναν ολόκληρο τόμο της ανθρώπινης ιστορίας που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ», λέει στην Post.

Η ομάδα, με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα, χαρτογραφούσε τις περιοχές στην Κεντρική Αμερική από το 2015 χρησιμοποιώντας την τεχνολογία lidar - μια βασική τεχνική αρχαιολογικής χαρτογράφησης με λέιζερ - για να αποκαλύψει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως η αρχαία βλάστηση.

Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν αρχαία φράγματα, δεξαμενές, πυραμίδες, πλατφόρμες, δίκτυα πεζοδρομίων, ακόμη και γήπεδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο San Carlos στην Πόλη της Γουατεμάλας και συν-συγγραφέας της εργασίας, Ενρίκε Χερνάντεζ, αναφέρει στην Post ότι «μετά από περαιτέρω εργασία σε αυτό, το έργο θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη επιρροή σε μια ιστορική ανακάλυψη όσο οι αιγυπτιακές πυραμίδες».

Πηγή: newsbomb

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν 417 αρχαίες πόλεις των Μάγια - Συνδέονται με μίλια «υπερεθνικών οδών» Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν 417 αρχαίες πόλεις των Μάγια - Συνδέονται με μίλια «υπερεθνικών οδών» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαΐου 31, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.