Τα μυστήρια με σφαίρες 3 δισ. ετών – Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο θρύλος ότι κινούνται μόνες τους

Οι σφαίρες Klerksdorp είναι μικρά αντικείμενα, συχνά σφαιρικά σε σχήμα δίσκου, που έχουν συλλεχθεί από ανθρακωρύχους από κοιτάσματα πυροφυλλίτη ηλικίας 3 δισεκατομμυρίων ετών κοντά στο Ottosdal, στη Νότια Αφρική.


Μυστήριο τυλίγει τις περίεργες «σφαίρες του Klerksdorp», που χρονολογούνται πριν από 3 δισεκατομμύρια έτη και βρέθηκαν μέσα σε κοιτάσματα ορυκτού. Οι σφαίρες είναι αντικείμενο ακόμα και θεωριών συνωμοσίας, αφού περιβάλλονται από έναν θρύλο που θέλει να κινούνται μόνες τους.

Οι σφαίρες βρέθηκαν μέσα σε κοιτάσματα πυροφυλλίτη που εξορύσσονται στη Νότια Αφρική και είναι πολύ παράξενες. Μοιάζουν με μικροσκοπικές αρχαίες μπάλες κρίκετ. Έχουν γραμμές που μοιάζουν με ραφές γύρω από τη μέση τους, και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έγιναν αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας που αφορούν εξωγήινους και αρχαίους, ξεχασμένους πολιτισμούς.

Το μυστήριο με τις σφαίρες

Σε άρθρα της δεκαετίας του 1980, εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν από “έναν ανώτερο πολιτισμό, έναν πολιτισμό πριν από τον κατακλυσμό για τον οποίο δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα”. Ο έφορος του μουσείου που το είπε αυτό ισχυρίστηκε ότι οι σφαίρες περιστρέφονταν από μόνες τους, ενώ ήταν κλειδωμένες σε μια προθήκη και μάλιστα η κίνηση γίνεται “χωρίς κραδασμούς”.

Σε μια τέτοια υπόθεση ενεπλάκησαν διάφοροι αυτόκλητοι επιστήμονες. Είπαν ότι οι σφαίρες θα μπορούσαν να είναι μόνο κατασκευασμένες, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν σε βράχο ηλικίας 3 δισεκατομμυρίων ετών. Τους χαρακτήρισαν ψευδοεπιστήμονες. Και μετά εμφανίστηκαν άλλοι αυτόκλητοι ειδικοί και εξέφρασαν την άποψη ότι οι σφαίρες αποτελούν απόδειξη εξωγήινων. Τους αποκάλεσαν περισσότερο ψευδοεπιστήμονες από τους πρώτους.

Οι ισχυρισμοί για τις σφαίρες τράβηξαν την προσοχή του γεωλόγου Bruce Cairncross το 2006, ο οποίος έγραψε ότι είχε διασκεδάσει με ένα άρθρο που τις περιέγραφε ως “σφαίρες μυστηρίου” και με την επιλογή μιας εκπομπής να βάλει ένα μέντιουμ να εξετάσει τις πέτρες. Το μέντιουμ είπε ότι πρόκειται για τα απομεινάρια ενός αρχαίου διαστημόπλοιου.

Ο Cairncross έδωσε μια λογική εξήγηση για τις σφαίρες, οι οποίες βρέθηκαν σε έναν γεωλογικό σχηματισμό γνωστό ως Dominion Group. Ο σχηματισμός είναι είναι κροκαλοπαγής, με στρώματα ηφαιστειακής λάβας που αποτέθηκαν το ένα πάνω στο άλλο. Μετά από μεγάλη πίεση και θερμότητα, τα στρώματα του ηφαιστειακού πετρώματος έγιναν πυροφυλλίτης, και είναι αυτό το περίβλημα μέσα στο οποίο βρέθηκαν οι σφαίρες του Klerksdorp.

Η λογική εξήγηση για τις σφαίρες

Οι σφαίρες θεωρούνται ότι είναι προϊόν σύμπηξης: σφαιρικά, ελλειπτικά ή πλακωτά αντικείμενα, κατασκευασμένα από διαφορετικά ορυκτά σε σχέση με το πέτρωμα-ξενιστή, και είναι αρκετά συνηθισμένα, με χιλιάδες να έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Βρίσκονται συχνά σε λεπτόκοκκα πετρώματα, όπως ο πυροφυλλίτης, που επιτρέπει την κίνηση του νερού.

“Σχηματίζονται με καθιζήσεις υδατικών διαλυμάτων και αποτελούνται από ορυκτά που κρυσταλλώνονται στο πέτρωμα-ξενιστή”, εξήγησε ο Cairncross.

Οι σφαίρες είναι μάλλον στρογγυλές ή ελαφρώς παρασφαιρικές, καθώς σχηματίζονται γύρω από έναν μικροσκοπικό κόκκο ορυκτού σε διάλυμα που περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και άλλα στοιχεία.

“Επειδή το πέτρωμα-ξενιστής έχει ομοιόμορφη υφή σε όλο το μήκος του, η ανάπτυξη του της σύμπηξης λαμβάνει χώρα, χωρίς περιορισμούς προς όλες τις κατευθύνσεις, ως μια τρισδιάστατη σφαίρα 360 μοιρών”, γράφει ο Cairncross, προσθέτοντας ότι αν το υγρό κινείται ή το πέτρωμα που το περιβάλλει δεν έχει την ίδια σύσταση προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε το σχήμα μπορεί να παραμορφωθεί.

Οι γραμμές κατά μήκος των σφαιρών οφείλονται σε αποτυπώματα από το πέτρωμα-ξενιστή, το οποίο δημιουργήθηκε σε στρώματα σε βάθος πολύ μεγάλου χρόνου, καθιστώντας ορατό το φαινόμενο των στρώσεων.

Εν τω μεταξύ, το μυστήριο του γιατί η σφαίρα υποτίθεται ότι περιστρέφεται “μόνη της” εξήγησε ο έφορος του Μουσείου Klerksdorp, από το οποίο οι σφαίρες πήραν το όνομά τους. “Πριν από μερικά χρόνια έβαλα τη σφαίρα στην αρχική της θέση (σε ένα γυάλινο ράφι) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενός δημοσιογράφου ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιου είδους αίσθηση” , εξήγησε ο κ. R Marx. “Είναι απολύτως φυσικό να κυλάει λίγο, καθώς είναι στρογγυλή και έχουμε πολλές δονήσεις της γης λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού”.

Πηγή: MSN

Τα μυστήρια με σφαίρες 3 δισ. ετών – Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο θρύλος ότι κινούνται μόνες τους Τα μυστήρια με σφαίρες 3 δισ. ετών – Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο θρύλος ότι κινούνται μόνες τους Reviewed by Αναστάσιος on Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.