Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκίνησε πρόγραμμα αποκατάστασης του ιστορικού Ναού του Απόλλωνα στην αρχαία πόλη της Σίδης, που βρίσκεται στη νότια μεσογειακή ακτή της Τουρκίας.
Δεδομένου ότι ο ναός του Απόλλωνα, ηλικίας 2.000 ετών, βρίσκεται στην ακτή, οι κίονες του έχουν πληγεί σοβαρά από την υγρασία και την αλμύρα, που με την σειρά τους προκαλούν διάβρωση. Μέρος του αναστηλωτικού έργου είναι και η ενίσχυση των κιόνων του ναού. Ο γενικός στόχος του τουρκικού υπουργείου για το έργο είναι η διαφύλαξη των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων της αρχαίας Σίδης, η οποία έχει μεγάλη σημασία ως τουριστικό αξιοθέατο της Τουρκίας.
Το αναστηλωτικό πρόγραμμα διεξάγεται από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολίας.
Μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης του ναού, ο Abdurrahman Arıcı, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε ότι εργάζονται εντατικά για τη διατήρηση του ναού. Επισημαίνοντας τα σχέδια αντιμετώπισης της διάβρωσης στους κίονες του ναού, ο Arici πρόσθεσε ότι ο αρχαίος ναός παρά την μεγάλη ηλικία του, σώζεται χάρη στα προστατευτικά έργα συντήρησης που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το πρόγραμμα είναι υπό την ηγεσία του Hüseyin Alanyalı, επίκουρου καθηγητή και της συζύγου του, Feriştah Alanyalı, επίκουρη καθηγήτρια, η οποία ξεκίνησε επίσης ένα έργο εξωραϊσμού και αποκατάστασης των μνημείων γύρω από τον αρχαίο Ναό του Απόλλωνα - ο Ναός της Τύχης, ο Ναός του Διονύσου, το Ιερό της Αθηνάς και σε μια βασιλική. Ο καθηγητής Hüseyin Alanyalı δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να σταματήσει η διάβρωση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Ο Γερμανός γλύπτης Dietmar Frieze, ο οποίος ζει στην παραθαλάσσια πόλη της Σίδης τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε ότι εκτιμά το πρόσφατο πρόγραμμα αποκατάστασης που ξεκίνησε το τουρκικό υπουργείο, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο γιατί ο ναός βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο. Επισημαίνοντας ότι ο Ναός του Απόλλωνα είναι σήμερα ένα από τα σύμβολα του τουρκικού τουρισμού, ο Frieze πρόσθεσε ότι είχε εμπλακεί προσωπικά σε σχέδιο αποκατάστασης του ναού πριν από 35 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια: