Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες έστηναν αγώνες!

Βρετανοί ιστορικοί στο King' s College, στο Λονδίνο, αποκρυπτογράφησαν πρόσφατα έναν Eλληνικό πάπυρο που είχε ανακαλυφθεί πριν από έναν αιώνα, και αποδείχθηκε ότι το αποτέλεσμα αγώνα πάλης ανάμεσα σε δύο εφήβους ήταν προαποφασισμένο.

Το αρχαιοελληνικό συμβόλαιο ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Οξύρυγχο, όπου ζούσαν πολλοί Έλληνες στην αρχαιότητα. Ο πάπυρος  τοποθετείται γύρω στα 267 π.Χ και έχει συνταχθεί ανάμεσα στον πατέρα ενός παλαιστή με το όνομα Νικάδηνος και τον προπονητή του αντιπάλου του, Δημήτριου.

Οι δύο νεαροί επρόκειτο να παλέψουν στους τελικούς των 138ων "Μεγάλων Αντινοείων", οι οποίοι ήταν πολύ σημαντικοί αγώνες κατά τη διάρκεια θρησκευτικού φεστιβάλ στην αρχαία Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο Δημήτριος έπρεπε "κατά τη διάρκεια του αγώνα να πέσει τρεις φορές και να παραδοθεί στο τέλος" και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε "τρεις χιλιάδες οκτακόσιες δραχμές σε ασημένια νομίσματα".

Η έγγραφη αρχαία δωροδοκία περιελάμβανε επίσης μία πρόταση σύμφωνα με την οποία ο Δημήτριος, θα έπαιρνε τα χρήματά του ακόμη και αν οι κριτές ανακάλυπταν ότι ο αγώνας ήταν στημένος και αρνούνταν να στέψουν τον Νικάδηνο νικητή.

Την ίδια στιγμή βέβαια, μέσω του εγγράφου, ο πατέρας του Νικάδηνου εξασφάλιζε ότι αν ο Δημήτριος έκανε πίσω στη συμφωνία και τελικά κέρδιζε τον αγώνα, οι δικοί του προπονητές θα έπρεπε να αποζημιώσουν τον γιο του με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Ο καθηγητής Dominic Rathbone ο οποίος μετέφρασε τον αρχαίο πάπυρο μιλώντας στο Live Science  ανέφερε: 

"οι αρχαίοι συνήθιζαν αυτές τις δωροδοκίες για να μειώσουν τη χασούρα τους, καθώς η προπόνηση των αθλητών στοίχιζε πολύ και δεν υπήρχαν βραβεία για τους δεύτερους".

Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες έστηναν αγώνες! Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες έστηναν αγώνες! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. Εδώ μιλάτε για πάπυρο που αναφέρεται σε γεγονός στην Αίγυπτο.
    Η ανάγλυφη βάση του αγάλματος Κούρου με τους αθλητές που δημοσιεύετε
    είναι του 510 π.Χ και βρέθηκε εντοιχισμένη στο Θεμιστόκλειο τείχος κοντά στην δυτική πύλη στην περιοχή του Κεραμεικού προς Πειραιά. Έχει τις τρεις πλευρές ανάγλυφες και πουθενά δεν αναφέρεται η ανωτέρω περίπτωση . Ο Μπόρντμαν λέει ότι στη μία πλευρά όπου εικονίζονται δύο νέοι που ο ένας κρατά ένα σκύλο από το λουρί και ο άλλος μία γάτα επίσης με λουρί είναι έτοιμοι για αγώνα μεταξύ των δύο ζώων και ότι επάνω στο αποτέλεσμα του αγώνα παίζονταν στοιχήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα παραμένει, καθώς έχουμε πάντα μίαν ορισμένη αναπάντητον ερώτησιν:
    "Από του 776π.α.χ.χ. καί την επίσημον έναρξιν των Ολυμπιακών Αγώνων, έως καί του 394μ.α.χ.χ. καί την κατάργησιν των Ολυμπιακών Αγώνων, των Πυθίων, των Ισθμίων καί των Νεμέων, δηλαδή επί ενός διαστήματος χιλίων εκατόν εβδομήκοντα(1.170) ετών, πόσες περιπτώσεις δωροδοκιών υπάρχουν καί καταγράφονται; Πόσοι κατά το ίδιον ακριβώς διάστημα είναι συνολικώς οι μετέχοντες αθλητές; Πόσες είναι οι διοργανωθείσες αθλητικές διοργανώσεις; Πόσες είναι οι μετέχουσες πόλεις;" Αναπαντήτων των επιμάχων ερωτημάτων, προφανώς το κάθε σχετικόν τεκμήριον είναι αξιωματικώς έωλον επί του προκειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.