Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν λέξη για το Μπλε χρώμα;

Το κανάλι YouTube AsapSCIENCE έχει μια συναρπαστική θεωρία στο γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες - και μάλιστα, πολλοί άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί - δεν φάνηκαν να αναγνωρίζουν ή να ονομάζουν το χρώμα "μπλε". Αντίθετα, ο Όμηρος περιγράφει τη θάλασσα ως «σκοτεινό κρασί» - αλλά γιατί;

Σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα χρώματος» του AsapSCIENCE σε πολλούς πολιτισμούς που μελετήθηκαν από γλωσσολόγους, το μαύρο και το λευκό είναι τα χρώματα που ονομάζονται πρώτα - και το μπλε είναι το τελευταίο «σε κάθε πολιτισμό».

Σύμφωνα με μια θεωρία, το ασπρόμαυρο είναι το πιο εξελικτικά χρήσιμο, βοηθώντας στη διάκριση μεταξύ νύχτας και ημέρας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα χρώματα εμφανίζονται πρώτα στη γλώσσα.

Στη συνέχεια έρχεται το κόκκινο, ένα σημάδι κινδύνου και αίματος, και ένα χρώμα που μεταδίδεται από κάποια θυμωμένα πρόσωπα που κοκκινίζουν. Στη συνέχεια, το πράσινο και το κίτρινο βοήθησαν τον άνθρωπο να κάνει διάκριση μεταξύ ώριμων και άγουρων τροφίμων.

Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν λίγα αντικείμενα που είναι φυσικά μπλε που αλληλεπιδρούμε συχνά. Λίγα ζώα και τρόφιμα είναι μπλε. Επιπλέον, το μπλε είναι ένα από τα πιο δύσκολα χρώματα που μπορεί να δημιουργηθεί. Το βίντεο επισημαίνει ότι για χιλιάδες χρόνια, κανείς δεν είχε καν μπλε χρωστική εκτός από τους Αιγύπτιους (που σίγουρα είχαν μια λέξη για το μπλε).

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία εδώ είναι ότι «η γλώσσα εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας ώστε να βλέπει τα χρώματα διαφορετικά». Αυτό σημαίνει ότι η εκμάθηση νέων λέξεων για χρώματα δημιουργεί πραγματικά έναν βρόχο ανατροφοδότησης στον εγκέφαλο, που μας βοηθά να δούμε διακριτές αποχρώσεις που δεν θα είχαμε διακρίνει προηγουμένως. Σε γενικές γραμμές, μόλις εξοικειωθούμε με μια έννοια, αρχίζουμε να την βιώνουμε πολύ πιο ξεκάθαρα, όπου πριν ήταν αδιάκριτη.

Για να το δείξουμε αυτό, ο οικοδεσπότης του AsapSCIENCE, Mitchell Moffit, επισημαίνει το φαινόμενο, του όταν μαθαίνεις μια νέα λέξη και μετά αρχίζεις να το βλέπεις και να το ακούς παντού σαν μαγεία. Αλλά η μαγεία είναι πραγματικά η νευροεπιστήμη και οι εγκέφαλοί μας δημιουργούν έναν νέο βρόχο ανατροφοδότησης για τις νέες μας γνώσεις.

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν λέξη για το Μπλε χρώμα; Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν λέξη για το Μπλε χρώμα; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. There are lots of references to the blue color in the Iliad by Homer as Κυανό (Cyan) Although it is not quite the blue we think today. It is rather described as a very dark blue gray almost black and often metallic color.
    But still it is in there a dozen times!
    Below you can find the specific quotes thanks to the xromata.com website :
    Κυανέησαν επ’ οφρύσιν (Α 528)
    Οίμοι εσάν μέλανος κυάνοιο (Λ 19)
    Κυάνειοι δράκοντες (Λ 26)
    Κυανόπεζα τράπεζα (Λ 628)
    Κυανοχαίτα Ποσειδών (Ν 563)
    Κυανοπριώριο νεός (Ο 693)
    Κυανέην κάπετον (Σ 562)
    Κυανοχαίτη ίππω (Υ 224)
    Κυάνεαι χαίται (Χ 401)
    Κυάνεον νέφος (Ψ 188)
    Κάλυμμα κυανέον του δ’ ου τι μελάντερον (Ω 94)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.