Η αρχαιά βισαλτία του εύξεινου πόντου και το χρυσόμαλλο δέρας

Στον χάρτη «ΑRGONAVTICA», χάρτης του Ταξιδιού των Αργοναυτών (1624), του Abraham Ortelius, καταγράφονται όλες οι αρχαίες ελληνικές πόλεις που ιδρύθηκαν κατα την Αργοναυτική εκστρατεία.

Την εποχή του αποικισμού δηλαδή του Ευξείνου Πόντου από τους Έλληνες. Ανάμεσα σε αυτές τις ελληνικές πόλεις των παράλιων του Ευξείνου Πόντου (αλλα και διάφορα άλλα θαυμαστά που περιγράφει ο χάρτης!) συναντάμε και την πόλη Βισαλτία.

Αν και αυτό μας προκαλεί αρχικά έκπληξη, ωστόσο δεν πρέπει να το θεωρούμε περίεργο, καθώς η αφορμή της Αργοναυτικής Εκστρατείας, το Χρυσόμαλλο Δέρας δηλαδή, προέρχεται και έχει άμεση σχέση με την περιοχή της Βισαλτίας!

Ας δούμε τι περιγράφει εν συντομία ο μύθος: Ο βασιλιάς Βισάλτης είχε μια πολύ όμορφη κόρη την Θεοφανώ, την οποία διεκδικούσαν πολλοί μνηστήρες. Ο πατέρας της για ν’ απαλλάξει την κόρη του από το πλήθος των μνηστήρων που την πολιορκούσαν την μετέφερε σ’ ένα άγνωστο νησί.

Οι μνηστήρες όμως μαγεμένοι από την ομορφιά της δεν αποθαρρύνθηκαν, επέμειναν και ανακάλυψαν το καταφύγιό της. Και μια μέρα έφτασαν στο νησί, τους κατοίκους του οποίου ο Ποσειδώνας είχε μεταμορφώσει σε ζώα και άρχισαν να τα σκοτώνουν.

Τότε ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε τους αντίζηλούς του σε λύκους και, αφού ο ίδιος μεταμορφώθηκε σε κριό και μεταμόρφωσε και την Θεοφανώ σε αμνάδα, και ενώθηκε μαζί της.

Έτσι από την ένωση του Ποσειδώνα με την Θεοφανώ γεννήθηκε το Χρυσόμαλλο Κριάρι από τον οποίο προέρχεται το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Πηγή: visaltis

Η αρχαιά βισαλτία του εύξεινου πόντου και το χρυσόμαλλο δέρας Η αρχαιά βισαλτία του εύξεινου πόντου και το χρυσόμαλλο δέρας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.