Νέα μνημειακά αγάλματα βρέθηκαν σε Göbeklitepe και Karahantepe

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι αρχαιολόγοι που ανέσκαπταν στις περιοχές Göbekli Tepe και Karahantepe αποκάλυψαν νέα σημαντικά μνημεία και στοιχεία.

Το Göbekli Tepe είναι αρχαιολογική θέση στη σημερινή Τουρκία, που βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή. Το 2018 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το Göbekli Tepe είναι ένα τεχνητό ύψωμα 15 μ. και διαμέτρου περίπου 300 μ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μ., στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη Ούρφα. Σε αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από κυνηγούς τροφοσυλλέκτες.

Οι κύριες δομές που εντοπίστηκαν χρονολογήθηκαν στην Προκεραμική Νεολιθική Α περίοδο περίπου τη 10η χιλιετία π.Χ., με άλλα κατάλοιπα μικρότερων κτιρίων να ανήκουν στην Προκεραμική Νεολιθική Β, που χρονολογούνται στην 9η χιλιετία π.Χ.

Άγαλμα κάπρου. [Credit: Ανασκαφική Ομάδα Göbeklitepe]

Σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βρίσκεται η τοποθεσία Karahan Tepe, ένα άλλο τελετουργικό συγκρότημα που αντιστοιχεί στην προ-κεραμική νεολιθική εποχή. Το Karahan Tepe έχει παρόμοια αρχιτεκτονικά στοιχεία με αυτό του Göbekli Tepe II, όπως 266 πυλώνες με ταιριαστά χαρακτηριστικά σε σχήμα Τ.

Οι πρόσφατες ανασκαφές, οι οποίες αποτελούν μέρος του "Stone Hills Project", έχουν αποκαλύψει νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία και μνημειακά αγάλματα, με το πιο αξιοσημείωτο να είναι ένα ζωγραφισμένο άγαλμα κάπρου στο Göbeklitepe διακοσμημένο με κόκκινη, άσπρη και μαύρη χρωστική ουσία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το άγαλμα κάπρου είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά ζωγραφισμένα αγάλματα της Μεσολιθικής περιόδου, το οποίο βρισκόταν τοποθετημένο σε έναν πέτρινο πάγκο διακοσμημένο με σύμβολο σε σχήμα Η, ημισέληνο, δύο φίδια και απεικονίσεις ανθρώπινων προσώπων.

[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού]

Στο Karahan Tepe, η ανασκαφική ομάδα βρήκε ένα άγαλμα ύψους 2,3 μέτρων, που περιγράφεται ως «ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα προϊστορικής τέχνης». Το άγαλμα βρέθηκε καθηλωμένο σε έναν πέτρινο πάγκο και απεικονίζεται να κρατά έναν φαλλό στα δύο χέρια.

[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού]

Οι ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν επίσης ένα άγαλμα πουλιού όπου απεικονίζονται καθαρά το ράμφος, τα μάτια και τα φτερά, το οποίο η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι απεικονίζει έναν γύπα. Προηγούμενες ανασκαφές βρήκαν άλλα ανάγλυφα ζώων που απεικονίζουν φίδια, έντομα, πουλιά, το κεφάλι και τα μπροστινά πόδια ενός κουνελιού, τα πίσω πόδια και την ουρά μιας γαζέλας και τα πίσω πόδια ενός αγνώστου ταυτότητας ζώου.

Πηγή: anaskafi, Heritage Daily, Arkeo News

Νέα μνημειακά αγάλματα βρέθηκαν σε Göbeklitepe και Karahantepe Νέα μνημειακά αγάλματα βρέθηκαν σε Göbeklitepe και Karahantepe Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.