Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Φωτ.: Δήμος Düzce

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή του το τουρκικό Τμήμα Ανασκαφών και Ερευνών

Τουρκικός δήμος υποστηρίζει πως σε ανασκαφές στην περιοχή βρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε σε τοπικό μουσείο.

Σε δήλωσή του ο δήμος Ντούζτσε, που βρίσκεται κοντά στην Προύσα, αναφέρθηκε στην κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου λέγοντας ότι ανακαλύφθηκαν νέα ευρήματα στις ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ. Στην εν λόγω δήλωση αναφέρεται ακόμα ότι η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ.

«Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για ένα εύρημα, πραγματοποίησαν λεπτομερώς τις ανασκαφές και αποκάλυψαν μια κεφαλή - πορτραίτο που δεν είχε καταστρέφει», τονίζεται και προστίθεται πως το κομμάτι εξετάστηκε από ειδικούς. «Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς της ιστορίας και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», είπαν.

Ανάλογη και η δήλωση του μουσείου, όπου αναφέρεται επίσης ότι κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε μια «κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου» διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Επίσης κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Κάνει λόγο ακόμα για μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα στα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

Πηγή: lifo

Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.