Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και η Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας και τη λαμπαδηδρομία που θα ξεκινήσει επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου, με την Αρχιέρεια Μαρία Μίνα να χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό κυρτό καθρέφτη για να ανάψει την Ολυμπιακή Φλόγα χρησιμοποιώντας τις ακτίνες του Ήλιου.

Στη συνέχεια, η Αρχιέρεια θα παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρώτο δρομέα της Λαμπαδηδρομίας, τον κωπηλάτη Ολυμπιονίκη Στέφανο Δούσκο, στο αρχαίο στάδιο στην Ολυμπία, ξεκινώντας τη σκυταλοδρομία 11 ημερών στην Ελλάδα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού στις 26 Απριλίου στην Αθήνα, θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Γαλλία με το πλοίο «Belem» την επόμενη μέρα.

Το πλοίο πρόκειται να φτάσει στο λιμάνι της Μασσαλίας στις 8 Μαΐου, όπου θα ξεκινήσει το γαλλικό τμήμα της Λαμπαδηδρομίας, που θα διαρκέσει 68 ημέρες μέχρι να κορυφωθεί με το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων του Παρισιού 2024 στις 26 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα

Από τις 16 έως τις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας:

Την πρώτη μέρα, Τρίτη 16 Απριλίου, η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από την αρχαία Ολυμπία και θα συνεχίσει για τις πόλεις Αμαλιάδα, Ήλιδα, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πύργο, Ζαχάρω, Φιλιατρά και Πύλο.

Ξεκινώντας από την Πύλο τη δεύτερη μέρα, Τετάρτη 17 Απριλίου, η σκυταλοδρομία θα φτάσει στη Μεθώνη, τη Σπάρτη, την Τεγέα, την Τρίπολη, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, τη Νεμέα και τον Πειραιά.

Από το λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 18 Απριλίου η φλόγα θα μεταφερθεί ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη και στη συνέχεια αεροπορικώς στο Καστελλόριζο. Θα επιστρέψει στην Κρήτη την ίδια μέρα για να συνεχίσει τη σκυταλοδρομία στις πόλεις Άγιο Νικόλαο, Κνωσό, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Η Ολυμπιακή φλόγα θα επιστρέψει μέσα στη νύχτα στον Πειραιά.

Την τέταρτη μέρα, Παρασκευή 19 Απριλίου, η φλόγα θα πετάξει στα νησιά Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο πριν επιστρέψει στην Αθήνα.

Το Σάββατο 20 Απριλίου η σκυταλοδρομία θα ξεκινήσει από την Ακρόπολη και θα συνεχίσει για Δελφούς, Λαμία και Βόλο.

Την έκτη μέρα, Κυριακή 21 Απριλίου, η Ολυμπιακή σκυταλοδρομία θα αναχωρήσει από τον Βόλο για τη Θεσσαλονίκη περνώντας από τις πόλεις Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Μετέωρα.

Από τη Θεσσαλονίκη την έβδομη μέρα, η σκυταλοδρομία θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στους αρχαίους Φιλίππους, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομιτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Την όγδοη ημέρα, Τρίτη 23 Απριλίου, η φλόγα θα ταξιδέψει στις πόλεις Ελευθερούπολη, Βέροια, Βεργίνα, Αιγές και Ιωάννινα.

Από τα Ιωάννινα η σκυταλοδρομία την ένατη μέρα της θα συνεχίσει προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από το νησί της Κέρκυρας.

Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα ξεκινήσει από την Κέρκυρα και θα προχωρήσει σε Μεσολόγγι, Πάτρα και Κόρινθο.

Τελικά την ενδέκατη μέρα, Παρασκευή 26 Απριλίου, η σκυταλοδρομία θα φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας αφού περάσει τα Μέγαρα, τον Μαραθώνα, το Λαύριο και το Σούνιο.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης παράδοσης στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και η Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και η Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα Reviewed by Αναστάσιος on Κυριακή, Μαρτίου 31, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.