Τοιχογραφία με τη θεά Αθηνά το 1821 στην Τεργέστη

Η θεά Αθηνά νικήτρια επί του πεδίου της μάχης, υψώνει την Ελληνική σημαία, προπορευόμενη ομάδας Ελλήνων επαναστατών.


Στην είσοδο ενός κτηρίου στην Τεργέστη της Ιταλίας υπάρχει μια μεγάλου μεγέθους τοιχογραφία με αλληγορική παράσταση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που φιλοτεχνήθηκε το 1881 από άγνωστο καλλιτέχνη.

Αναπαριστά τη θεά Αθηνά νικήτρια επί του πεδίου της μάχης, πιθανότατα στην Ακρόπολη, να υψώνει την Ελληνική σημαία, προπορευόμενη ομάδας οπλοφορούντων Ελλήνων επαναστατών.

Ένα θαυμάσιο έργο τέχνης ηλικίας 140 ετών, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και θυμίζει στους Έλληνες της διασποράς ότι από το 1821 έπαψαν να είναι διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο σαν εθνότητα χωρίς πατρίδα, αλλά επιτέλους ανέκτησαν την εθνική τους μήτρα.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στο κτήριο της οικίας της Ελληνικής οικογένειας Ομήρου, το οποίο σήμερα κατοικείται από Ιταλούς.

Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας κ. Αλίκη Κεφαλογιάννη για τη βοήθειά της στην ανάδειξη του θέματος.

Κείμενο, φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρόπουλος

Τοιχογραφία με τη θεά Αθηνά το 1821 στην Τεργέστη Τοιχογραφία με τη θεά Αθηνά το 1821 στην Τεργέστη Reviewed by Αναστάσιος on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.