Κάθε στενό και μια ιστορία, κάθε δρόμος και ένας θρύλος. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος την Αθήνα και όλα όσα έχει ζήσει αυτή η πόλη μέσα στους αιώνες. Ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδος για διάφορα ιστορικά γεγονότα που συνόδευσαν την πόλη της Αθήνας ήταν αυτή της Τουρκοκρατίας. Και από αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά γεγονότα και ιστορίες που δεν γνωρίζουμε ή έχουμε περιορισμένη γνώση. Ένα από αυτά είναι η ιστορία με το τείχος Χασεκή. Μια ιστορία από την πολύ παλιά Αθήνα που έχει ενδιαφέρον να γνωρίσεις. Ποιος ήταν λοιπόν ο Χασεκής και γιατί έφτιαξε το τείχος;
Το άγνωστο σε πολλούς τείχος του Χασεκή στην Αθήνα και η ιστορία του
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκαθαρίζοντας ποιος είναι ο Χασεκής. Μιλάμε για τον Χατζή Αλή Χασεκή (Χασεκής όπως συνηθίζεται πλέον να λέγεται) ο οποίος ήταν οθωμανός ιδιοκτήτης και διοικητής της Αθήνας τον 18ο αιώνα. Με το όνομά του συνδέθηκαν σκληρές και βάναυσες πράξεις και ήταν γνωστός για την αγριότητά του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Παναγής Σκουζές, κατά την περίοδο που ήταν διοικητής της Αθήνας, επί Τουρκοκρατίας, η πόλη υπέφερε αφόρητα και η ελληνική κοινότητα έχασε όλα τα υπάρχοντά της. Αρχικά η πόλη είχε 1.500 ελληνικές οικογένειες και 375 τούρκικες. Από τις Ελληνικές, δεκάδες έχασαν τα σπίτια τους, θανατώθηκαν και υποχρεώθηκαν να φύγουν. Η άφιξη του Χασεκή συνοδεύτηκε επίσης από επιδημία πανούκλας, η οποία αποδεκάτισε τους Αθηναίους.
Αύξανε μάλιστα συνέχεια τους φόρους για να μεγαλώνει την περιουσία του πάντας εις βάρος των κατοίκων της πόλης που υπέφεραν. Το αποκορύφωμα ήταν το τείχος που ήθελε και κατάφερε να φτιάξει. Επρόκειτο για ένα τείχος 4 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη ώστε να προστατευτεί από επιδρομές. Ωστόσο για να φτιαχτεί το τείχος γύρω από την παλιά Αθήνα, ο Χασεκής εξανάγκασε τους Αθηναίους σε υποχρεωτική εργασία. Τους υποχρέωνε να εργάζονται ατελείωτες ώρες ενώ για να βρει οικοδομικά υλικά, γκρέμιζε αρχαία μνημεία και γέφυρες.
Πηγή φωτογραφίας: Louis François_Sébastien Fauvel
Η αρχή του τείχους βρισκόταν στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα στο σημείο που ήταν γνωστό ως Πόρτα του Κάστρου. Απλωνόταν δε στην κορυφή του Άρειου Πάγου έως το Θησείο στη Πόρτα του Δράκου. Συνολικά λέγεται ότι είχε επτά Πύλες.
Η Πύλη της Μπουμπουνίστρας με το ομώνυμο σιντριβάνι στο βάθος, ζωγραφισμένο από τον Έντουαρντ Ντόντγουελ. Τα σπόλια από το υδραγωγείο του Αδριανού είναι εμφανή.
Το τέλος του Χασεκή και το γκρέμισμα του τείχους
Ο Χασεκής σκοτώθηκε δια αποκεφαλισμού και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τοποθετήθηκε στην Αυτοκρατορική Πύλη (Τοπ Καπί) να στέκει για τρεις ημέρες με τις πράξεις του γραμμένες επάνω σε χαρτί. Τα υπάρχοντα του Χατζή με όλη την δημευμένη περιουσία των Αθηναίων Χριστιανών μοιράστηκαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τείχος γκρεμίστηκε μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και συγκεκριμένα το 1835. Ωστόσο τμήμα του ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της νέας πόλης και για τα σπίτια όσων επέστρεφαν από τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πελοπόννησο.
Exploringgreece - Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: cultureloversgr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια: