Η μία πλευρά του μεταλλίου αποτίει φόρο τιμής στο Παρίσι, ενώ η άλλη προβάλλει την κληρονομιά και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων..
Η μία πλευρά του μεταλλίου αποτίει φόρο τιμής στο Παρίσι. Ενώ η άλλη παρουσιάζει τη σχεδιαστική κληρονομιά της Chaumet και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Ο σχεδιασμός του μεταλλίου είναι τόσο δυνατός όσο και τολμηρός. Απόλυτα ταιριασμένος με τα αθλητικά κατορθώματα των αθλητών», δήλωσε η LVMH.
Το μετάλλιο διαθέτει μια σειρά από ακτίνες, που συμβολίζουν τη λάμψη του Παρισιού, γνωστού και ως Πόλη του Φωτός. Με την όψη των μεταλλίων να αποσκοπεί στην αντανάκλαση του φωτός.
«Ταυτόχρονα, προσδίδει μια ιδιαίτερη λάμψη στους αθλητές που θα φορέσουν τα μετάλλια στο λαιμό τους. Αυτές οι ακτίνες που είναι χαραγμένες στο μέταλλο προσδίδουν δυναμισμό και ζωή σε αυτό το εξαιρετικό αντικείμενο», δήλωσε η LVMH.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χρυσός, ασήμι και χαλκός, αλλά οι σχεδιαστές πρόσθεσαν και κάτι ξεχωριστό.
Το εξάγωνο κέντρο κάθε μεταλλίου είναι ένα αυθεντικό κομμάτι σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ, που διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του μνημείου. Επιτρέποντας στους νικητές να κρατήσουν ένα κομμάτι του Παρισιού κοντά στην καρδιά τους.
Το σιδερένιο κέντρο τοποθετήθηκε με μια τεχνική που ονομάζεται «griffe setting». Την οποία χρησιμοποιεί η Chaumet για τους πολύτιμους λίθους στα υψηλά κοσμήματά της.
«Αυτό το δέσιμο θυμίζει το μοτίβο «Clous de Paris». Δηλαδή το μοτίβο των καρφιών που συναντάμε στα εκλεκτά κοσμήματα. Καθώς και το μοτίβο των πριτσινιών στον ίδιο τον Πύργο του Άιφελ», δήλωσε η μάρκα.
Το σχήμα του εξαγώνου προορίζεται να είναι σύμβολο τόσο της Γαλλίας όσο και της Chaumet, η οποία έχει συχνά ενσωματώσει το οκτάπλευρο σχήμα στα κοσμήματά της.
Η πίσω όψη, είναι η ίδια για όλους τους αγώνες. Απεικονίζει την ιστορία της αναγέννησης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
Η Νίκη, η Ελληνίδα θεά της νίκης, απεικονίζεται με φόντο την Ακρόπολη να φεύγει από το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Επίσης προς τιμήν της διοργανώτριας πόλης, ο Πύργος του Άιφελ στέκεται δίπλα στην Ακρόπολη.
«Για την επιστροφή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι 100 χρόνια μετά, έπρεπε να αναβιώσουμε αυτό το σύμβολο με έναν εξαιρετικό τρόπο». Όπως δήλωσε η Clémentine Massonnat, creative director της Chaumet, σε ένα βίντεο σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία.
Το Παρίσι είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.
Για τα παραολυμπιακά μετάλλια, η ομάδα της Chaumet έλαβε carte blanche, όπως δήλωσε η μάρκα.
Η μπροστινή πλευρά απεικονίζει μια θέα από τους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ. Σαν να τον κοιτάζει ένας επισκέπτης ή ένας Παριζιάνος.
Η επιγραφή «Παρίσι 2024» είναι επίσης χαραγμένη σε παγκόσμια γραφή Braille. Για λόγους προσβασιμότητας και προς τιμήν του Γάλλου εφευρέτη της γλώσσας, Louis Braille.
Οι κόκκινες ή μπλε κορδέλες στα μετάλλια είναι εμπνευσμένες από τις κωνικές γραμμές του Πύργου του Άιφελ.
«Περισσότερο από ένα μετάλλιο, πρόκειται επίσης για έναν συνδυασμό του πιο πολυπόθητου αντικειμένου των Αγώνων. Αλλά και του πιο εμβληματικού συμβόλου του Παρισιού και της Γαλλίας, του Πύργου του Άιφελ», δήλωσε ο Estanguet, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Παρισιού 2024.
«Χάρη στη Chaumet, το μετάλλιο των Αγώνων του Παρισιού 2024 γίνεται ένα πραγματικό αντικείμενο τέχνης. Αλλά και ένα κόσμημα που συγκεντρώνει τη λάμψη του Παρισιού και το επιστέγασμα όλων εκείνων που θα ανέβουν στο βάθρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων».
Πηγή: nationaljeweler.com
Δεν υπάρχουν σχόλια: