Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γνωστός και ως Αλέξανδρος Γ’ ο Μακεδών.
Η εποχή την οποία έδρασε ο Μ. Αλέξανδρος ονομάστηκε Ελληνιστική εποχή, ξεκίνησε δηλαδή στο τέλος της κλασικής εποχής κι έτσι τέθηκαν τα θεμέλια της Ελληνιστικής εποχής.
Αποτέλεσε έναν από τα πιο σημαντικά ιστορικά πρόσωπα κι έμεινε ανεξίτηλος στην Ιστορία ως ο πιο σπουδαίος ηγέτης και αυτό διότι μέχρι την ηλικία των 33 κατάφερε να κατακτήσει μεγάλο μέρος του τότε κόσμου.
Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ και μητέρα του η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε ο Αλέξανδρος ως βασιλιάς της Μακεδονίας. Γεννήθηκε στη βόρειο Ελλάδα, το 356 π. Χ. από θνητούς γονείς παρ’ όλο που πολλοί τον αποκαλούσαν θεό.
Η Ολυμπιάδα ένιωσε πως μια φλόγα προσγειώθηκε απότομα στην κοιλιά της, ενώ ο Φίλιππος είδε μια σφραγίδα επάνω στην κοιλιά της συζύγου του, που έμοιαζε με λιοντάρι (Πλούταρχος).
Επηρεάστηκε βαθιά τόσο από τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα, όσο και από το δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη. Διδάχθηκε από τον τελευταίο τα ομηρικά έπη. Αποστήθισε πολλούς στίχους της Ιλιάδας, έμαθε πληροφορίες για του αρχαίους Έλληνες και τιμούσε τις αρχαιοελληνικές θυσίες. Πρότυπό του ήταν ο Αχιλλέας.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Αν λάβουν υπ’ όψιν τους ότι ήταν απόγονος του Ηρακλή από τον πατέρα του, απόγονος του Αχιλλέα από τη μητέρα του, μιλούσε ελληνικά και μεγάλωσε με βάση τα ομηρικά έπη, τα οποία και διδάχθηκε, όπως προαναφέρθηκε, τότε δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση περί ταυτότητας.
Πολλές είναι οι πηγές που μας προδίδουν πως στην αρχή ο Αλέξανδρος έδειχνε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Αριστοτέλη περισσότερη από αυτήν που έδειχνε στον πατέρα του, διότι από το Φίλιππο έμαθε το ζην, από το δάσκαλό του, όμως, το ευ ζην.
Ο Βουκεφάλας είναι το μοναδικό άλογο, το οποίο έχει μείνει γνωστό στην ιστορία. Ήταν το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το είχε διακρίνει από μικρή ηλικία στην αυλή του πατέρα του. Ο Βουκεφάλας, λοιπόν, δε μπορούσε να διακρίνει τη σκιά του, τρόμαζε και μόνο στην όψη της! Έτσι, ο μικρός Αλέξανδρος αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα του προς τον ήλιο, έτσι ώστε να μη βλέπει τη σκιά που δημιουργείται.
Από τότε, αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια σχέση αδυναμίας και ιδιαίτερης αγάπης και αφοσίωσης. Σε μια μάχη, όπου έγινε στην όχθη του ποταμού Υδάσπη, ο Μέγας Αλέξανδρος «χάνει» το Βουκεφάλα και κατακλύζουν τη ψυχή του λυπημένα συναισθήματα. Προς τιμήν του αξιολάτρευτου αυτού αλόγου εδραιώνει μια ομώνυμη πόλη, τη Βουκεφαλία ή Βουκεφάλα.
Από πολύ μικρή ηλικία ο Αλέξανδρος πήρε μέρος σε μάχες, καταφέρνοντας, παρά το λιγοστό ιππικό, να καταλάβει πολλές περιοχές. Η φήμη του άπλωσε τα πλοκάμια της από τη Δύση μέχρι και την Ανατολή. Διέδωσε με τον τρόπο αυτόν τον ελληνικό πολιτισμό σε πολλούς λαούς και διαμόρφωσε το δικό τους.
Σφράγισε με έναν μοναδικό τρόπο την Ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία. Μέσα σε 12 χρόνια κατόρθωσε να κατακτήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά και σχεδόν ολόκληρη την Ασία. Έχτισε 12 πόλεις με το ίδιο όνομα: Αλεξάνδρεια.
Πέθανε σε ηλικία 33 ετών στη Βαβυλώνα. Χάρη στην απαράμιλλη και δοξασμένη νίκη του, με την πάροδο των χρόνων, «βγήκαμε» εμείς και όσοι ανήκουν στις περιοχές που κατέκτησε. (Καβάφης)
Μαρία Ρέκλου,
Φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: