Κύπριοι αρχαιολόγοι με ομάδα αρχαιολόγων από την Πολωνία, συνέχισαν τη διερεύνηση της αρχαίας αγοράς της Πάφου.
Τα πρόσφατα ευρήματα ( Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2013), τα ανακοίνωσαν οι ερευνητές και πρόκειται για πολλά αντικείμενα που ανήκουν στους αρχαίους Ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους του νησιού.
Το κυριότερο από τα ευρήματα αυτά είναι μια λίθινη επιγραφή στην αρχαία Ελληνική γραφή, ένα χρυσό μενταγιόν και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Ο μεγάλος αριθμός των ευρημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η Πάφος ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Κύπρου, τόσο κατά την ελληνιστική όσο και την ρωμαϊκή περίοδο.
Οι αρχαιολόγοι από το πολωνικό Ινστιτούτο του Jagiellonian University διαπίστωσαν, επίσης, πολλά ευρήματα τα οποία ανήκουν στις περιόδους: Ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή.
Επιγραφή από αρχαίο θέατρο της Πάφου
Τα ευρήματα είναι κεραμικά, αμφορείς, αγγεία για αποθήκευση υγρών, αρχιτεκτονικά έργα τέχνης ελληνιστικής περιόδου, κεραμικά ψηφιδωτά.
Υπάρχουν, ακόμη, αρχιτεκτονικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο, αποθηκευτικοί χώροι και διάφορα δωμάτια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα περισσότερα αντικείμενα αυτά προέρχονται από την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου.
Οι αρχαίες αυτές δομές φαίνονται να καταστράφηκαν από ισχυρούς σεισμούς στο νησί.
Ψάχνοντας βαθύτερα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν χάλκινη υδρία, σπασμένα αγγεία και έναν μεγάλο αμφορέα με τη σφραγίδα του κατασκευαστή και το όνομα του ιδιοκτήτη της αρχαίας Ελληνικής εποχής της νήσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια: