Ο ισχυρότερος ήρωας των Αχαιών στην επική παράδοση φέρει όνομα, το οποίο έχει γνήσια μυκηναϊκή καταγωγή, αφού απαντά στις μυκηναϊκές πινακίδες της Εποχής του Χαλκού ως όνομα καθημερινών ανθρώπων και στην Κνωσό και στην Πύλο (Αχιλλεύς, Αχιλλήwει -ονομαστική και δοτική αντίστοιχα).
Παλιότερα υπήρχε μια τάση να συνδεθεί το όνομα με το πρώτο στοιχείο του ονόματος των ποταμών Αχελώος και Αχέρων, όπου η ρίζα αχ- θα συνδεόταν με την έννοια «ύδωρ, νερό» και ίσως να είχε και χθόνιες συνδηλώσεις.
Σήμερα η άποψη αυτή έχει γενικά εγκαταλειφθεί και οι περισσότεροι ειδικοί συνδέουν το όνομα με τη ρίζα της λέξης ἄχος (=πόνος, θλίψη, στενοχώρια, άγχος αγωνία, λύπη). Η σύνδεση αυτή είχε γίνει ήδη από την αρχαία εποχή και αναβίωσε χάρη σε τρεις σπουδαίους φιλολόγους της σύγχρονης εποχής, τους Kretschmer, Palmer και Nagy. Ο πρώτος θεωρεί ότι το όνομα σχηματίστηκε ως εξής (οι τύποι με αστερίσκο είναι υποθετικοί):
ἄχος > *ἀχίλος (όπως οργή > οργίλος) > Ἀχιλλεύς. Στην περίπτωση αυτή το όνομα θα σήμαινε «αυτός που έχει τάση για ἄχος» με το ἄχος να έχει μια από τις σημασίες που αναφέρονται παραπάνω. Ομοίως οργίλος = αυτός που έχει τάση για οργή.
Οι Palmer και Nagy θεωρούν ότι το όνομα είναι σύνθετο, ἄχος + λαwός (= στρατός), και σχηματίστηκε ως εξής:
ἀχι- (η μορφή που παίρνουν αντίστοιχα ουσιαστικά κατά τη σύνθεση. Πβ. κῦδος > κυδι-άνειρα / κάλλος > καλλι-άνασσα) > *Ἀχί-λαwος > Αχιλλεύς. Στην περίπτωση αυτή το όνομα θα ήταν υποκοριστικό. Πβ. Πατροκλέwης > Πάτροκλος, Εχέλαwος > Έχελος, Πενθίλαwος > Πένθιλος.
Ο διπλασιασμός του συμφώνου (εδώ -λλ-) είναι συχνός στα υποκοριστικά (π.χ. Χάριλλος < Χαρίλαος, Κλεόμμας < Κλεομένης), το ίδιο και η κατάληξη -εύς (Αλεξεύς < Αλέξανδρος).
Στην περίπτωση αυτή το όνομα θα σήμαινε «αυτός που προκαλεί ἄχος στον στρατό»
[Πηγές: G. Holland, "The name of Achilles", Glotta 71, 1993, 17-27, heterophoton, diadrastika]
Τι σημαίνει πραγματικά το όνομα του Μυθικού Ήρωα Αχιλλέα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιλλές = Καταδολίευσης, Απάτη
Αυτός που κάνει ΧΙΛΛΕ (καταδολιεύει -απατά) είναι ΧΙΛΛΕΑΣ Χιλλεντζής, αυτός που δεν ασχολείται μέ τέτοια πράγματα και είναι τίμιος λέγετε Α’ΧΙΛΛΕΑΣ (Αχιλλέας)
Α’ χιλλέας (στερητικό “Α”) = Αχιλλεύς, Αχιλλέας.
Αχιλλέας = ΑΑΑΤΟΣ , Αβλαβής, ευχερής, άνευ άτης.
Αχίλλιος πτέρνα, Αλάνθαστος, πρόδηλος,
Όπου πατή, ούτε απατάτε ούτε απατή…..
Ο Αχιλλέας ήτο άτρωτος, απρόσβλητος, ((μεταφωρικά ΌΧΙ κυριολεκτικά, από τα βέλη του Πειρασμού εννοείτε) Aκέραιος θα λέγαμε σήμερα χαρακτήρας
Οτιδήποτε άλλη έννοια δέν έχει νόημα, δεν ευσταθεί
“Αχελώος που λένε μερικοί, γράφετε με ένα Λάμβδα, Χιλλές (Καταδολίευσης, Απάτη) με δύο
Tηv λέξη Χιλλέ μόνο στην Κρήτη και Κύπρο την ακούς ακόμα από τους Γέροντες
Στον τρωικό πόλεμο έχουμε τον Αχιλλέα (άτρωτο ακέραιο,ντουγρού) καί τόν Οδυσσέα (πονηρό πολυμήχανο) που με την πονηριά του κατελήφθη η Τροία…
Επίσης, Έχουμε την Ελλένη σύμβολο ομορφιάς και απόλυτης καταστροφής, και την Πηνελόπη σύμβολο καρτερίας και πρωπάντων υπομονής,