Μεσόγειος, η Ελληνική λίμνη - Εμπόριον -Βίντεο

Το Εμπόριον είναι η μοναδική Ελληνική αποικία στην Ιβηρική χερσόνησο. Ιδρύθηκε από τους Φωκαείς στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και η ονομασία της ήταν δηλωτική της κύριας ασχολίας των κατοίκων, που ήταν η εκμετάλλευση μιας αγοράς άγνωστης για τους Έλληνες εμπόρους.

Ο φακός της εκπομπής μας ξεναγεί στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Εμπορίου, στο χωριό Άγιος Μαρτίνος που είναι κτισμένο πάνω στην παλιά ελληνική πόλη, καθώς και στα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης η οποία κτίστηκε δίπλα στην Ελληνική, την περίοδο της κατάκτησης της περιοχής από τους Ρωμαίους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Cervantes στην Αθήνα, Eusebi Ayensa Prat μιλά στην εκπομπή για τον ιερό χώρο του Εμπορίου και πώς επηρέασε τα καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του περασμένου αιώνα, καθώς και το έργο του Salvador Dali ο οποίος καταγόταν από τη γειτονική πόλη Figueres.

Επίσης, στη σημερινή εκπομπή, ο καταλάνος τραγουδοποιός Josep Tero, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του οποίου είναι εμπνευσμένο από τις ελληνικές ρίζες της περιοχής, τραγουδάει ανάμεσα στα αρχαία ερείπια του Εμπορίου το Quan dic l’ Escala, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, το οποίο και δανείζεται η σειρά «Μεσόγειος, η ελληνική λίμνη» για τους τίτλους της.

Σκηνοθέτης: Κώστας Βάκκας

Σεναριογράφος: Κώστας Βάκκας

Δ/ντης Φωτογραφίας: Κωστής Κωνσταντινίδης

Δ/ντης Παραγωγής: Elisabetta Costa

Μοντάζ: Εύα Μαθιού, Χρήστος Χατζημπάρμπας

Ηχολήπτης: Κωστής Κωνσταντινίδης

Επιμέλεια Μουσικής: Αλέξης Βάκκας

Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Βάκκας

tvrip by kkyr

Μεσόγειος, η Ελληνική λίμνη - Εμπόριον -Βίντεο Μεσόγειος, η Ελληνική λίμνη - Εμπόριον -Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.