Η πλάκα με στίχους του Ομήρου στα 10 σημαντικότερα ευρήματα του 2018

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν γνωστές το καλοκαίρι, το εύρημα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

«Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ της Οδύσσειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής», είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα.

Μάλιστα, η ίδια ομάδα δήλωνε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ η ερευνητική ομάδα διερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων με 1-2 στίχους)», χωρίς να παραλείψει να τονίσει την επιφύλαξή της για αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις έως την τελική δημοσίευση της επιγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι η πήλινη πλάκα εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή επιφανειακής-γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τριών γερμανικών πανεπιστημίων.

Άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξεχώρισαν το 2018, σύμφωνα με το Archaeology, είναι το ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου ηλικίας 2.400 ετών που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό «άθικτο» ναυάγιο πλοίου, καθώς και οι καταπληκτικές τοιχογραφίες που είδαν το φως στην Πομπηία το 2018, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλης κλίμακας ανασκαφών, που διεξάγονται σε περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της.

«Ανασκάπτουμε δρόμους με σπίτια και από τις δύο πλευρές των δρόμων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε βρει έπιπλα, αγγεία, τοιχογραφίες σε καταπληκτική κατάσταση διατήρησης. Βρίσκουμε όλα τα αντικείμενα στη θέση τους μέσα στα δωμάτια κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είχε δηλώσει πρόσφατα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, Μάσιμο Οζάνα (Massimo Osanna), επισημαίνοντας την καταπληκτική τεκμηρίωση των τωρινών ανασκαφών της Πομπηίας που εξέλιπε από τις προηγούμενες.

Η πλάκα με στίχους του Ομήρου στα 10 σημαντικότερα ευρήματα του 2018 Η πλάκα με στίχους του Ομήρου στα 10 σημαντικότερα ευρήματα του 2018 Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.