Έλληνας αρχαιολόγος: Ύποπτης προέλευσης αρχαίο άγαλμα βγαίνει στο σφυρί

Μια ακόμη υπόθεση αρχαιοκαπηλείας από το περίφημο αρχείο των Σάιμς - Μιχαηλίδη φαίνεται πως βγάζει στο φως ο Έλληνας αρχαιολόγος χρήστος Τσιρογιάννης

Δεν είναι ξεκάθαρο από ποια χώρα προέρχεται. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανόν να είναι προϊόν αρχαιοκαπηλείας. Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα αρχαίο άγαλμα που έχει περάσει από χέρια αρχαιοκαπήλων και βγαίνει σε δημοπρασία κρούει για μια ακόμη φορά ο ο Ελληνας αρχαιολόγος που ζει και εργάζεται στο Cambridge και εντοπίζει κλεμμένες αρχαιότητες διεθνώς, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο λόγος για έναν ανδρικό κορμό, τρεις φωτογραφίες του οποίου έχουν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ελληνικού τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα όπου βρέθηκαν παράνομες αρχαιότητες που ανήκαν στους Ρόμπιν Σάιμς και Χρήστο Μιχαηλίδη.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το άγαλμα βγαίνει στο σφυρί Lot 397 από τον οίκο Millon σε δημοπρασία που θα γίνει στο Παρίσι όπως αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης στην ενημέρωσή του στην Ιντερπόλ. Σ' αυτή την ενημέρωση ο Έλληνας αρχαιολόγος - που μόνο φέτος ταυτοποίησε δύο αρχαιότητες που επεστράφησαν: ένα θραύσμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου από την Ελλάδα και ένα αρχαίο ελληνικό αμφορέα που είχε βρεθεί στην Ιταλία - αναφέρει ότι ο οίκος Millon αναγράφει ως προέλευση τις Royal- Athena Galleries της Νέας Υόρκης. Οι Σάιμς- Μιχαηλίδης δεν αναφέρονται πουθενά, όπως παρατηρεί ο κ. Τσιρογιάννης.

Όπως επίσης ανακάλυψε ο ίδιος το 2006 το ίδιο άγαλμα είχε πωληθεί από τους Sotheby's, σε δημοπρασία που έγινε τον Ιούλιο του 1982. Ούτε αυτό αναφέρεται στην ιστορία προέλευσης.

Κι ο Χρήστος Τσιρογιάννης συμπληρώνει: «Είναι ενδιαφέρον να εντοπισθεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αγάλματος στη δημοπρασία, αλλά πιο συγκεκριμένα ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του αγάλματος στη δημοπρασία του 1982 από τον οίκο Sotheby's καθώς γνωρίζουμε ότι στον συγκεκριμένο οίκο είχαν παραδοθεί πολλές παράνομες αρχαιότητες από το αρχείο των Τζιάκομο Μέντιτσι, Τζιανφράνκο Μπεκίνα κι άλλων αρχαιοκάπηλων (σημειωτέον οι Μέντιτσι και Μπεκίνα ήταν από τους βασικούς προμηθευτές των Σάιμς - Μιχαηλίδη)». Και καταλήγει: «Είναι ωστόσο σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται σ' αυτό είναι μπλεγμένοι σε αμέτρητες υποθέσεις αρχιοκαπηλείας»

Ο Έλληνας ερευνητής που κάνει θαύματα με τις κλεμμένες αρχαιότητες, είχε την πρώτη του πληροφόρηση για το γεγονός πως υπάρχει αυτό το άγαλμα στον κατάλογο της δημοπρασίας, από μια Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι και αγαπά πολύ τις αρχαιότητες.

Έλληνας αρχαιολόγος: Ύποπτης προέλευσης αρχαίο άγαλμα βγαίνει στο σφυρί Έλληνας αρχαιολόγος: Ύποπτης προέλευσης αρχαίο άγαλμα βγαίνει στο σφυρί Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.