Γιατί το 137 είναι ο πιο μαγικός αριθμός;

Από τη φυσική, τα μαθηματικά και την επιστήμη, μέχρι τον μυστικισμό, τον αποκρυφισμό, την Καμπάλα και την Τορά, ο αριθμός 137 μπορεί απλώς να είναι ο πιο μαγικός και σημαντικός αριθμός στο σύμπαν. Εικόνα: FLICKR (CC BY-2.0)


Ποιο είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τα μυστήρια του σύμπαντος; Εάν περιμένετε ένα ξόρκι σε κάποια αρχαία γλώσσα, που εκφωνείται από έναν Άγιο άνδρα που κάθεται σταυροπόδι σε μια βουνοκορφή, αυτή η απάντηση μπορεί να σας απογοητεύσει.

Μπορεί να είναι απλώς ο αριθμός 137..

Αυτά τα τρία ψηφία, όπως αποδεικνύεται, ήταν από καιρό το σπάνιο αντικείμενο γοητείας που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ επιστήμης και μυστικισμού.

«Το 137 συνεχίζει να πυροδοτεί τη φαντασία όλων, από επιστήμονες και μυστικιστές μέχρι αποκρυφιστές και ανθρώπους από τις μακρινές άκρες της κοινωνίας», αναφέρει μέσω email ο Arthur I. Miller, ομότιμος καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας του 2009 Το βιβλίο " 137: Jung, Pauli and the Pursuit of a Scientific Obsession ".

Η σταθερά λεπτής δομής

Για τους φυσικούς, το 137 είναι ο κατά προσέγγιση παρονομαστής της σταθεράς λεπτής δομής (1/137.03599913), το μέτρο της ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης που ελέγχει πώς αλληλεπιδρούν φορτισμένα στοιχειώδη σωματίδια όπως το ηλεκτρόνιο και το μιόνιο με τα φωτόνια του φωτός, σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας. Η σταθερά της λεπτής δομής είναι μια από τις βασικές φυσικές σταθερές του σύμπαντος. "Αυτός ο αμετάβλητος αριθμός καθορίζει πώς καίγονται τα αστέρια, πώς συμβαίνει η χημεία και ακόμη και αν υπάρχουν άτομα", όπως εξήγησε ο Michael Brooks σε πρόσφατο άρθρο του New Scientist.

Και, σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020 στο περιοδικό Nature, μια ομάδα τεσσάρων φυσικών με επικεφαλής τον Saïda Guellati-Khélifa στο εργαστήριο Kastler Brossel στο Παρίσι ανέφερε την πιο ακριβή μέτρηση μέχρι σήμερα της σταθεράς λεπτής δομής. Η ομάδα μέτρησε την τιμή της σταθεράς στο 11ο δεκαδικό ψηφίο, αναφέροντας ότι α = 1/137,035999206.

Η νέα μέτρηση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο ακριβής από την προηγούμενη καλύτερη μέτρηση το 2018 από μια ομάδα με επικεφαλής τον Holger Müller στο Berkeley, με περιθώριο σφάλματος μόλις 81 μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Η σταθερά της λεπτής δομής "χαρακτηρίζει τη δύναμη με την οποία η ύλη ζευγαρώνει στο φως, π.χ. την πιθανότητα ένα διεγερμένο άτομο να αποσυντεθεί σε ορισμένο χρόνο", Paul Davies, Καθηγητής Φυσικής Regents στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε 30 βιβλία για την επιστήμη, εξηγεί σε ένα email. Εάν η σταθερά ήταν μεγαλύτερη, "τα άτομα θα διασπώνταν γρηγορότερα. Είναι επίσης σημαντικό επειδή είναι ένας καθαρός αριθμός - ένας λόγος ποσοτήτων με ίσες μονάδες. Σε αντίθεση, ας πούμε, με την ταχύτητα του φωτός, που είναι είτε 186.000 μίλια ανά δευτερόλεπτο είτε 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το ποιες μονάδες προτιμάτε." (Ο Davies έγραψε αυτό το άρθρο του 2016 σχετικά με τη σταθερά λεπτής δομής για το Cosmos.)

Σε αυτό το βίντεο, ο Βρετανός φυσικός Laurence Eaves εξηγεί ότι αν η σταθερά της λεπτής δομής ήταν διαφορετική τιμή, "η φυσική, η χημεία, η βιοχημεία θα ήταν τελείως διαφορετικά - και μπορεί να μην είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για αυτό."

Αλλά πρακτικά από τη στιγμή της ανακάλυψής της το 1915 από τον Γερμανό φυσικό Arnold Sommerfeld, ο οποίος την απέδωσε αρχικά ως 0,00729, η σταθερά της λεπτής δομής φαινόταν να σημαίνει επίσης κάποια μεγαλύτερη μεταφυσική αλήθεια. Η σταθερά της λεπτής δομής «καθορίζει την απόσταση μεταξύ των φασματικών γραμμών ενός ατόμου, που είναι το DNA του ατόμου», εξηγεί ο Μίλερ. "Και έτσι είναι ένας από αυτούς τους αριθμούς που βρίσκεται στη ρίζα του σύμπαντος. Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη τιμή, τότε η δομή της ύλης θα ήταν πολύ διαφορετική, όπως και εμείς επίσης. Οι άνθρωποι άρχισαν να την αναφέρουν ως μυστικό αριθμό."

Ο Μίλερ συνεχίζει: «Η γλώσσα των φασμάτων – οι φασματικές γραμμές όπου τη βρήκε ο Σόμερφελντ – είναι μια αληθινή μουσική των σφαιρών μέσα στο άτομο», έγραψε. "Οι άνθρωποι ρώτησαν γιατί έχει αυτή τη συγκεκριμένη αξία. Οι φυσικοί μπορούσαν μόνο να συμπεράνουν ότι δεν μπορεί να έχει αυτήν την αξία τυχαία. Είναι "εκεί έξω", ανεξάρτητα από τη δομή του μυαλού μας."

Αλλά το 1929, ο Άγγλος αστροφυσικός Άρθουρ Έντινγκτον – ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην καθιέρωση της εγκυρότητας της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν και ήταν πρώιμος υποστηρικτής της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης, μεταξύ άλλων – άρχισε να την εκφράζει ως 1/137. Το είδε επίσης ότι είχε μεγαλύτερες, πνευματικές επιπτώσεις. «Ο Άρθουρ Έντινγκτον αναζήτησε έναν νέο μυστικισμό που θα προέκυπτε από τις φυσικές επιστήμες», λέει ο Μίλερ. «Ίσως, σκέφτηκε, η ένδειξη βρισκόταν στους αριθμούς, ιδιαίτερα στον αριθμό 137. Η φήμη του Έντινγκτον ως ενός από τους μεγάλους αστροφυσικούς της εποχής του έδωσε μεγάλο βάρος σε αυτή την προσέγγιση».

Σχετικότητα και Κβαντική Θεωρία

Όπως αναφέρει το βιβλίο του Miler, ο αυστριακής καταγωγής πρωτοπόρος της κβαντικής φυσικής Wolfgang Pauli γοητεύτηκε επίσης με τον αριθμό, καθώς βρισκόταν στη μυστηριώδη διασταύρωση της σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας που εξερεύνησε με τη βοήθεια του φίλου του, ψυχαναλυτή Carl Jung. Η επιστημονική προσήλωση στη σταθερά της λεπτής δομής ήταν τέτοια που το 1936, η Nature δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο « Ο Μυστήριος Αριθμός 137 ».

Αλλά όπως έμαθε ο Pauli τη δεκαετία του 1950 από έναν θρησκευτικό λόγιο, το 137 είχε άλλη σημασία. Ήταν ο αριθμός που συνδέθηκε με την Καμπάλα, μια εσωτερική μορφή του εβραϊκού μυστικισμού – αυτό που ο Μίλερ αποκαλεί «μια εξαιρετική σχέση μεταξύ μυστικισμού και φυσικής».

Όπως αναφέρει αυτό το άρθρο του Billy Phillips από το Kabbalahstudent.com, ο αριθμός 137 εμφανίζεται επίσης συχνά στην Τορά. Είναι η διάρκεια ζωής σε χρόνια μορφών όπως ο Ισμαήλ και ο Λεβί, για παράδειγμα, καθώς και η ηλικία του Αβραάμ όταν έδεσε τον γιο του Ισαάκ σε ένα βωμό προετοιμαζόμενος να τον θυσιάσει. Και όπως εξηγεί ο Φίλιπς, αν ο αριθμός των γραμμάτων στην Τορά — 304.805 — χωριστεί στα αριθμητικά ζεύγη και αντιστραφεί, το αποτέλεσμα είναι οι αριθμοί 50, 84 και 03. Προσθέστε τα μαζί και θα έχετε 137. Πέρα από αυτό, η σχέση της σταθεράς λεπτής δομής στο φως στη φυσική παραλληλίζεται με την ιδέα των Καμπαλιστών να συνδεθούν με το φως ή να διαφωτιστούν αποβάλλοντας το εγώ.

«Το κομμάτι του παζλ που λείπει για τη φυσική είναι η συνείδηση», γράφει ο Phillips.

Τώρα αυτό είναι ενδιαφέρον

Ο φυσικός Richard Feynman προέβλεψε ότι ο περιοδικός πίνακας θα τελείωνε στο 137, με βάση τους κανόνες της σχετικότητας.

Γιατί το 137 είναι ο πιο μαγικός αριθμός; Γιατί το 137 είναι ο πιο μαγικός αριθμός; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.