Επιστήμονες αναδόμησαν ψηφιακά τον μεγαλύτερο Φαραώ της Αιγύπτου

Ο Ραμσής Β’ αναφέρεται συχνά ως ο “μεγαλύτερος φαραώ της Αιγύπτου” και όχι άδικα, αφού θεωρείται πως πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετά από 66 χρόνια βασιλείας από το 1279 έως το 1213 π.Χ.

Τα αγάλματα και οι απεικονίσεις του πριν 3.000 χρόνια τον εμφανίζουν ως έναν όμορφο άντρα με στρογγυλό πρόσωπο, μεγάλη μύτη και ψηλά ζυγωματικά. Η μούμια του βρέθηκε το 1881 και έκτοτε πολλοί επιστήμονες, ιστορικοί και καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να αναδομήσουν το πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλές απεικονίσεις του που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Η μούμια του Ραμσή II βρέθηκε το 1881 στη νότια Αίγυπτο. Κάποια στιγμή ξετυλίχθηκε μερικώς για να αποκαλυφθεί το μουμιοποιημένο κεφάλι του. [Credit: G. Elliot Smith; "Catalogue General Antiquites Egyptiennes du Musee du Caire: The Royal Mummies"; Wikimedia Commons]


Τώρα όμως, ερευνητές του Liverpool John Moores University σε συνεργασία με το Sahar Saleem University στο Κάιρο, αποφάσισαν να αναδομήσουν ψηφιακά το πρόσωπό του βασισμένοι στη μούμια του, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.

Πρώτα κατέγραψαν αξονικές τομογραφίες και φωτογραφίες της μούμιας και τα συνδύασαν με ιστορικά δεδομένα για να αναδομήσουν το πρόσωπό του από τα κόκκαλα. Μόλις καταχωρήθηκαν τα δεδομένα της δομής του προσώπου, οι πληροφορίες εισάχθηκαν σε ένα software που χρησιμοποιείται για τις αναπαραστάσεις εγκληματικών ενεργειών. Βάσει των οστών και των μετρήσεων για το πάχος των μυών του προσώπου από αιγυπτιακούς πληθυσμούς, οι ερευνητές αναδόμησαν τους μύες και τους συνδέσμους.

Η νέα αναδόμηση προσώπου έγινε από δεδομένα υπολογιστικής τομογραφίας της μούμιας του Ραμσή II. [Credit: Liverpool John Moores University Face Lab]


Το πρώτο στάδιο της αναδόμησης του προσώπου ήταν η χρήση ανατομικών μετρήσεων και άλλων τεχνικών για τον προσδιορισμό της εμφάνισης του Φαραώ όταν πέθανε σε ηλικία 90 ετών. [Credit: Liverpool John Moores University Face Lab]


[Credit: Liverpool John Moores University Face Lab]


Το αποτέλεσμα είναι μία εικόνα ενός ηλικιωμένου άντρα με μακρύ πρόσωπο, πλατιά μύτη, μάτια κοντά μεταξύ τους, έντονα γρίζα φρύδια και πλατύ στόμα με λεπτό πάνω χείλος. Η αναδόμηση δε σταμάτησε εκεί και σειρά είχε η αναδόμηση του δέρματος και των τριχών.

Το χρώμα του δέρματος επιλέχθηκε βάσει του χρώματος που επικρατούσε στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή. Το χρώμα των μαλλιών βασίστηκε σε δεδομένα όπως μικροσκοπικές μελέτες, αποκαλύπτοντας ένα κεφάλι με κόκκινες τρίχες, κάτι που εκείνη την εποχή στην Αίγυπτο θεωρούνταν θεϊκό χαρακτηριστικό.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες τεχνικές ηλικιακής οπισθοδρόμησης, μπόρεσαν να απεικονίσουν τον Ραμσή Β’ σε νεότερη ηλικία, έναν μεσήλικα άντρα στο απόγειο της βασιλείας του. Η εικόνα είναι πολύ κοντά στην προηγούμενη, απλά με λιγότερες ρυτίδες, με σηκωμένα ζυγωματικά και πιο πλούσια μαλλιά.

Η ίδια ομάδα εργάζεται τώρα για την αναδόμηση του προσώπου του Τουταγχαμών.

Πηγή: Unboxholics, anaskafi

Επιστήμονες αναδόμησαν ψηφιακά τον μεγαλύτερο Φαραώ της Αιγύπτου Επιστήμονες αναδόμησαν ψηφιακά τον μεγαλύτερο Φαραώ της Αιγύπτου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.