Αόρατο κείμενο του Γαληνού μέσα σε θρησκευτικό βιβλίο!

Μέσα σε ένα βιβλίο που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και περιείχε ύμνους θρησκευτικού περιεχομένου, βρισκόταν ένας θησαυρός γνώσης 1.400 ετών, τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει.

Σαν κάποιοι να κωδικοποίησαν, για άγνωστους λόγους, τη διδασκαλία του Γαληνού από την Πέργαμο, ο οποίος ήταν Έλληνας φιλόσοφος και ο μεγαλύτερος γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη.

Οι θρησκευτικοί ύμνοι ήταν προπέτασμα καπνού, αλλά παράλληλα και η αφορμή να βρεθεί το κωδικοποιημένο κείμενο, το οποίο μπορεί να διαβαστεί μόνο με ακτίνες Χ!

Ο Γαληνός γεννήθηκε στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τον 2ο αιώνα, και μέσα από τα γραπτά του θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά της αρχαιότητας.

Δεν υπάρχει, σχεδόν, ιατρικός κλάδος που να μην απασχόλησε τον Γαληνό. Οι εμπεριστατωμένες μελέτες του αναφέρονται στην ανατομία, τη φυσιολογία, τη χειρουργική, την οφθαλμολογία, τη μαιευτική, την παθολογία, τη θεραπευτική, την υγιεινή, την οδοντιατρική και τη φαρμακολογία.

Η περγαμηνή που αποτελεί το βιβλίο, εξετάστηκε από επιστήμονες στο Εργαστήριο Εθνικού Επιταχυντή του Τμήματος Ενέργειας στο Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, και διαπιστώθηκε ότι η διδασκαλία του Γαληνού ήταν μεταφρασμένη και γραμμένη με το χέρι, αιώνες μετά τον θάνατο του.

Πιθανολογείται ότι γράφτηκε στην αρχαία Συρία κατά τον 6ο αιώνα από κάποιον στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο.

Στη συνέχεια, περίπου 500 χρόνια αργότερα, το κείμενο σκεπάστηκε με θρησκευτικούς ψαλμούς, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, καθώς η περγαμηνή δεν ήταν φτηνή, και όχι επειδή υπήρχε κάποιος λόγος να κρυφτεί το έργο του Γαληνού.

Για σχεδόν μια δεκαετία, οι επιστήμονες και οι μελετητές έχουν χρησιμοποιήσει πολυφασματική απεικόνιση για να αποκαλύψουν τα σκεπασμένα ίχνη του αρχαίου κειμένου.

Χάρη σε μια επιστημονική ομάδα στο Stanford Synchrotron Radiation Lightsource, έγινε στις αρχές Μαρτίου 2018, η αποκρυπτογράφηση του.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας που παράγονται από έναν επιταχυντή κυκλικών σωματιδίων για να εντοπίσουν απειροελάχιστα υπολείμματα μελανιού που έχουν μείνει στην περγαμηνή από τις αρχικές επιγραφές.

Το στοιχείο αυτό έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα για μια σπάνια ματιά σε μερικά από τα θεμέλια της ιατρικής γνώσης, που υπήρχαν πριν, σχεδόν, 2.000 χρόνια.

Η προσπάθεια απεικόνισης του κειμένου, η οποία διαρκεί 10 ώρες για να αναλύσει καθεμία από τις 26 σελίδες που επιλέχθηκαν από το βιβλίο, έχει ήδη αποκαλύψει τμήματα του κειμένου που δεν έχει δει κανείς για χίλια χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της και τη μελέτη που θα ακολουθήσει, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση ενός από τους πρώτους οραματιστές της ιατρικής επιστήμης.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αόρατο κείμενο του Γαληνού μέσα σε θρησκευτικό βιβλίο! Αόρατο κείμενο του Γαληνού μέσα σε θρησκευτικό βιβλίο! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Οκτωβρίου 31, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.