Βρέθηκαν ρωμαϊκοί καθρέφτες, που στο πλαίσιο τους αναγράφεται στα Ελληνικά το μήνυμα «ψυχή καλή»

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά πέντε πλαίσια καθρεφτών των Ρωμαίων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη Pavlikeni, βόρεια της Βουλγαρίας.

Τα περίτεχνα αντικείμενα θυμίζουν τους καθρέφτες χειρός των παραμυθιών και χρονολογούνται από τον 2ο, ενδεχομένως αρχές 3ου αιώνα.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε περιοχή όπου βρίσκονταν τα ερείπια έπαυλης, η οποία πιθανολογείται ότι ανήκε σε βαθμοφόρο του Ρωμαϊκού στρατού, ωστόσο το πιο σημαντικό σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πέρα από το περίτεχνο μεταλλικό πλαίσιο που «αγκάλιαζε» τους καθρέφτες είναι η επιγραφή που υπάρχει σκαλισμένη πάνω του.

Συγκεκριμένα, τρεις από τους καθρέφτες, πανομοιότυποι στο μέγεθος, φέρουν ένα μήνυμα χαραγμένο στα αρχαία ελληνικά. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι αναγραφόταν η φράση «τύχη καλή», όμως από μία καλύτερη εξέταση των επιγεγραμμένων στο πλαίσιο μηνυμάτων κατέληξαν στο ότι πρόκειται για τη φράση «ψυχή καλή», όπως επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος, Kalin Chakarov.

Πηγή: LiFO

Βρέθηκαν ρωμαϊκοί καθρέφτες, που στο πλαίσιο τους αναγράφεται στα Ελληνικά το μήνυμα «ψυχή καλή» Βρέθηκαν ρωμαϊκοί καθρέφτες, που στο πλαίσιο τους αναγράφεται στα Ελληνικά το μήνυμα «ψυχή καλή» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαρτίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.