Η Ελληνική Επανάσταση ξεκινά στις 21 Μαρτίου με την πολιορκία των Καλαβρύτων. Δημόσιος τομέας
Στις 21 Μαρτίου του 1821 οι Έλληνες αντάρτες ξεκίνησαν την πολιορκία των Καλαβρύτων, καθιστώντας τα την πρώτη Ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.
Το πρωί της 21ης Μαρτίου 600 ένοπλοι μαχητές ορκίστηκαν κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς είπαν: «Δεν έμεινε ούτε ένας Τούρκος στο Μόρια (Πελοπόννησος), ούτε σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ακολούθησε σύσκεψη όπου ο Επίσκοπος Παλαιών Πολιούχος Γερμανός κάλεσε τους Έλληνες σε εξέγερση και ύψωσε τη σημαία της επανάστασης, ένα πανό που απεικόνιζε την Κοίμηση της Θεοτόκου που υπήρχε στην πύλη του Ναού της Αγίας Λαύρας.
Το λάβαρο της επανάστασης στα Καλάβρυτα. Δημόσιος τομέας
Οι Έλληνες οπλαρχηγοί με αρχηγούς τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Ιωάννη Παπαδόπουλο και Νικόλαο Σολιώτη και Νικόλαο Πετμεζά πήραν ένα μικρό κανόνι από τη Μονή της Αγίας Λαύρας και πολιόρκησαν το φρούριο της πόλης.
Στις 25 Μαρτίου τα Καλάβρυτα ήταν ελεύθερα
Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Ιμπραήμ Πασά Αρναούτογλου εγκλωβίστηκαν σε τρεις πύργους και περίμεναν στρατιωτική βοήθεια από την Τριπολιτσά. Τέσσερις μέρες αργότερα, οι Οθωμανοί υπέκυψαν και παραδόθηκαν.
Στις 25 Μαρτίου τα Καλάβρυτα ήταν ελεύθερα. Κάθε χρόνο τα Καλάβρυτα γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης με πανηγύρια γύρω από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι ντόπιοι δεν είδαν ποτέ Τούρκους να περιφέρονται στην περιοχή.
Στις 23 Μαρτίου στη Μάνη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και οι πολεμιστές του μπήκαν στην Καλαμάτα και όλη η Πελοπόννησος ξεσηκώθηκε.
Γρήγορα το μήνυμα της επανάστασης διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι Έλληνες με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» επαναστάτησαν εναντίον του ηγεμόνα τους και ξεκίνησαν έναν γενναίο αγώνα για την ελευθερία. Ο ιστορικός Νικόλαος Παπαδόπουλος είχε περιγράψει την απελευθέρωση της πόλης ως εξής:
«Ήταν σούρουπο όταν περίπου 200 πολεμιστές έφτασαν στα Καλάβρυτα και ξεκίνησαν τη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης. Σύντομα η μάχη εξαπλώθηκε καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν τους πύργους των Τούρκων αξιωματούχων, κάνοντας την πόλη δική τους. Αυτή ήταν η πρώτη νικηφόρα μάχη και τα Καλάβρυτα ήταν η πρώτη ελεύθερη Ελληνική πόλη».
«Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα Καλάβρυτα ήταν η μεγαλύτερη πόλη του Μοριά και αριθμούσε 40.000 κατοίκους. Οι Τούρκοι έμειναν γύρω από το σημερινό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, όπου είχαν φτιάξει δύο τζαμιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια: