Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα - Βίντεο

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν προσπαθήσατε να το φανταστείτε, μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζετε! Το πρώτο γνωστό ξυπνητήρι μπορεί στην πραγματικότητα να ανιχνευθεί στην Αρχαία Ελλάδα και ανήκε στον Πλάτωνα, έναν διάσημο φιλόσοφο του οποίου οι ιδέες μελετώνται ακόμα και σήμερα. Εξαιτίας όλων των επιτευγμάτων του, σίγουρα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το να ξυπνήσει νωρίς το πρωί θα ήταν σημαντικό για αυτόν!

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα

Η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως έφερε τη σφραγίδα του σοφού της αρχαιότητας και ξυπνούσε τον Πλάτωνα με σφυρίγματα.

Ένα υπερκείμενο κεραμικό δοχείο τροφοδοτούσε μέσω ακροφύσιου ένα δεύτερο δοχείο, αδειάζοντας την προγραμματισμένη χρονική στιγμή με ορμή (μέσω ενός εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου) στο επόμενο κλειστό δοχείο.

Ο εγκλωβισμένος αέρας εξερχόταν με πίεση σφυρίζοντας από μια σύριγγα στην κορυφή του.

Μετά τη λειτουργία του μάλιστα το ξυπνητήρι επέστρεφε αυτόματα στην αρχική του κατάσταση, ώστε να επαναρυθμιστεί για την επόμενη αφύπνιση…

Αν θέλετε να το δείτε από κοντά μπορείτε να επισκευτείτε το Μουσείο Κοτσανά που βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 6, Αθήνα

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα - Βίντεο Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα - Βίντεο Reviewed by Αναστάσιος on Κυριακή, Ιουλίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.