Το Νυμφαίο της Σαγαλασσού - Βίντεο

Η Σαγαλασσός είναι αρχαιολογική τοποθεσία στην νοτιοδυτική Τουρκία, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Αττάλειας, και 30 χιλιόμετρα από το Μπουρντούρ και την Ισπάρτα (την αρχαία Σπάρτη της Μικράς Ασίας).

Στα βόρεια της Άνω Αγοράς χτίστηκε μια υπέροχη κρήνη το 160-180 μ.Χ. Η βρύση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν επτά διαφορετικού χρώματος πέτρες στην κατασκευή της, είναι πλούσια διακοσμημένη. Η Μνημειακή Κρήνη χτίστηκε μπροστά από τον τοίχο της ταράτσας στα βόρεια της Άνω Αγοράς, στη θέση μιας άλλης απλής κρήνης από την περίοδο του Αυγούστου.

Το Συντριβάνι έχει μήκος 28 μέτρα και ύψος περίπου 9 μέτρα. Υπάρχει εξέδρα με κίονες που προεξέχουν προς τα έξω και στα δύο άκρα. Υπάρχουν τέσσερις ακόμη ρόμβοι κατά μήκος της πρόσοψης μεταξύ των δύο εξωτερικών ρόμβων.

Στην κατασκευή της βρύσης, που ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο, χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο Αφιόν. Είναι διακοσμημένο με πολλά αγάλματα, δύο από τα οποία ανήκουν στον θεό Δυόνυσο.

Υπέστη μεγάλες ζημιές στον σεισμό που έγινε τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε μεταξύ 1998-2010 και το νερό της πηγής επανασυνδέθηκε στην αρχική του λειτουργία. Τα πρωτότυπα των γλυπτών βρίσκονται στο Μουσείο Burdur.

Το Νυμφαίο της Σαγαλασσού - Βίντεο Το Νυμφαίο της Σαγαλασσού - Βίντεο Reviewed by Αναστάσιος on Κυριακή, Ιουλίου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.