Ο οβελίσκος του Iznik με την Ελληνική επιγραφή - Βιντεο

Ο Οβελίσκος του Iznik είναι ένα Ρωμαϊκό τεχνούργημα που βρίσκεται εντός των ορίων της περιφέρειας Iznik της επαρχίας Προύσας. Λέγεται και Μπεσττάς ή Νισάντασι. Βρίσκεται στο χωριό Ελμπεϋλί, ανάμεσα στους ελαιώνες. Το μνημείο βρίσκεται στον ιστορικό Ρωμαϊκό δρόμο μεταξύ Iznik (Νίκαια) και Izmit (Nikomedia), 7 χλμ βόρεια του Iznik.

Ανεγέρθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στη μνήμη του C. Cassius Philiscus. Η βάση του μνημείου έχει τη μορφή ορθογώνιου πρίσματος. Στο βάθρο υπάρχουν πέντε πέτρες σε στυλ τριγωνικών πρισμάτων.

Οι πέντε πέτρες που απαρτίζουν το μνημείο είναι κατασκευασμένες από λευκό μάρμαρο και συμπλέκονται με σιδερένιες σφήνες. Σε μια επιφάνεια του μνημείου αναγράφεται «Ο Κ. Κάσσιος Φιλίσκος, γιος του Κ. Κασσίου Ασκληπιόδοτου, έζησε 83 χρόνια». Στο υπόγειο τμήμα του μνημείου υπάρχει τάφος.

Το μνημείο, που φέρει επιγραφή στα Ελληνικά, έχει σήμερα ύψος 12 μ. Πιστεύεται ότι υπήρχε και ένα άγαλμα της θεάς Νίκης, ή ένας αετός στην έκτη πέτρα, που δεν υπάρχει σήμερα.

Ο οβελίσκος του Iznik με την Ελληνική επιγραφή - Βιντεο Ο οβελίσκος του Iznik με την Ελληνική επιγραφή - Βιντεο Reviewed by Αναστάσιος on Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.