18 Απριλίου - Ανοιχτά όλα τα Μουσεία σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχει ορίσει από το 1983 τη 18η Απριλίου από ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις
Λόγω της ημέρας, η είσοδος για το κοινό σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη. Συγκεκριμένα για το Μουσείο της Ακρόπολης η ελεύθερη ώρα θα είναι από τις 5:00μμ έως τις 8:00μμ, ενώ για όλα τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κανονικά στο ωράριο λειτουργίας τους.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μία σειρά εκδηλώσεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους όλης της χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης». Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες εκδηλώσεις,ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί κανείς να το δει αναρτημένο στα δελτία τύπου στη σελίδα του Υπουργείου.
( www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=53613 )

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη,στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.

Η παρουσίαση του Άξιον Εστί, του έργου που αποτελεί την εθνική μας «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Λαϊκή Ορχήστρα, Βαρύτονο, Λαϊκό Τραγουδιστή και Αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Επιγραφικό Μουσείο την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 11.00 π.μ και στις 12.00 π.μ θα πραγματοποιήσει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

ΣΤ ΕΠΚΑ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον κ. Πέτρο Κουφόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.
κ.λπ.

Κατάλογος των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα

Ένα μνημείο ή ένας χώρος για να χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια. Στόχος είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος. Η χώρα μας μπορεί να περηφανεύεται για το πλήθος τέτοιων μνημείων που διαθέτει.

1986 Ναός Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες
1987 Δελφοί
1987 Ακρόπολη
1988 Άθως
1988 Μετέωρα
1988 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης
1988 Επίδαυρος
1988 Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
1989 Μυστράς
1989 Ολυμπία
1990 Δήλος
1990 Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου
1992 Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου
1996 Βεργίνα
1999 Μυκήνες, Τίρυνς
1999 Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου
2007 Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας

iefimerida.gr
18 Απριλίου - Ανοιχτά όλα τα Μουσεία σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς 18 Απριλίου - Ανοιχτά όλα τα Μουσεία σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Reviewed by Αναστάσιος on Πέμπτη, Απριλίου 18, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.