Εκτίθενται τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ

Τα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ, μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία, πρόκειται να μεταφερθούν στα Εθνικά Αρχεία της χώρας για να εκτεθούν στο κοινό, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Stern.

Πριν από περίπου 30 χρόνια, στις 25 Απριλίου 1983, τα περιώνυμα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Ναζιστή ηγέτη είχαν παρουσιασθεί στο Αμβούργο ως μία εντυπωσιακή αποκάλυψη του Stern, που χαρακτηριζόταν ένα από τα πιο αξιόλογα γερμανικά περιοδικά.

«Το Stern θα παραδώσει όλα τα προσωπικά ημερολόγια που διαθέτει ακόμη στην κατοχή του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του περιοδικού Φραντσίσκα Κίπερ, προσδιορίζοντας πως τα ημερολόγια που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή άλλων ινστιτούτων (Ίδρυμα Καρτιέ στο Παρίσι, ή το Σπίτι της Ιστορίας στη Βόννη, πάνω απ’ όλα) θα παραμείνουν σε αυτά.

«Τα τριάντα χρόνια είναι η συνήθης περίοδος για να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα. Το Stern έλαβε την απόφαση να παραδώσει αυτά τα τετράδια», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το περιοδικό.

«Τα πλαστά ημερολόγια αποτελούν τμήμα της ιστορίας του Stern. Δεν θέλουμε να υπεκφύγουμε, αλλά να αντιδράσουμε με κατάλληλο τρόπο και πάνω απ’ όλα αντικειμενικό», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ντόμινικ Βίχμαν στην ανακοίνωση.

Στις 25 Απριλίου 1983, ο δημοσιογράφος του Stern Γκερντ Χάιντεμαν είχε παρουσιάσει τα 62 τετράδια με μαύρο εξώφυλλο ως τα προσωπικά ημερολόγια του Χίτλερ.

Αποκτημένα έναντι 9,3 εκατ. μάρκων από το Stern, τα τετράδια αυτά αποδείχθηκε πως είχαν πλαστογραφηθεί από τον Κόνραντ Κουγιάου, έναν υποτιθέμενο συλλέκτη. Η απάτη αποκαλύφθηκε από την δικαστική αστυνομία και τα δημόσια αρχεία του Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία).

Το Stern είχε αναγκασθεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και οι αρχισυντάκτες του παραιτήθηκαν. Μάλιστα, καθώς επλήγη σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του, οι πωλήσεις του περιοδικού έπεσαν για μεγάλο διάστημα.

Ο πλαστογράφος Κουγιάου και ο δημοσιογράφος Χάιντεμαν προσήχθησαν στη δίκη το 1985 και καταδικάσθηκαν σε τετραετή φυλάκιση.

Εκτίθενται τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ Εκτίθενται τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ Reviewed by Αναστάσιος on Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.