Μεγαλειώδης Νικόπολη

Μία νίκη (και μία ήττα), ένας μοιραίος έρωτας και η απόφαση ενός ρωμαίου αυτοκράτορα να ιδρύσει μία πόλη από το μηδέν για να διαλαλήσει την επιτυχία του και ταυτόχρονα να έχει τον στρατιωτικό έλεγχο όλης της δυτικής Ελλάδας.

Όταν ο Οκταβιανός Αύγουστος νίκησε τον στόλο του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στο Ακτιο το 31 π.Χ. έπραξε ό,τι άλλοι μεγάλοι στρατηλάτες και ηγεμόνες πριν από αυτόν: Έκτισε μία πόλη! Η Νικόπολη όπως ονομάσθηκε, θα ζούσε έκτοτε για περισσότερο από μία χιλιετία και θα έφθανε στη σύγχρονη εποχή διατηρώντας μεγάλο μέρος από την λάμψη που θέλησε να της δώσει ο ιδρυτής της.

Για όλα αυτά και πολλά ακόμη, άγνωστα για το κοινό πρόκειται να μιλήσει αύριο Πέμπτη στις 7 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Ζάχος, ένας άνθρωπος που εδώ και πολλά χρόνια έχει αφιερωθεί στην μελέτη και ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, έργο τεράστιο, που ωστόσο έχει αποδώσει σπουδαίους καρπούς. Πρόκειται άλλωστε για τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας που εκτείνεται σε 13.500 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνεται ολόκληρη πόλη με τα δημόσια και ιδιωτικά της κτίρια, τους ελεύθερους χώρους και τους δρόμους.

Το Στάδιο, το Θέατρο και το Γυμνάσιο όπου τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες Ακτια δίπλα στο ναό του Ακτίου Απόλλωνα κάθε δύο χρόνια, οι Βόρειες Θέρμες στο «εν άλσει Προάστειον» της πόλης, το Ωδείο, το Πρυτανείο, η ρωμαϊκή βασιλική των «Αγίων Αποστόλων», τα Λουτρά της Κλεοπάτρας, οι Κεντρικές Θέρμες, το Παλάτι και η Επαυλη του Μάνιου Αντωνίνου με τα περίτεχνα ψηφιδωτά είναι τα σημαντικότερα μνημεία της. Και μαζί το μεγαλειώδες Μνημείο του Αυγούστου, τον βωμό του οποίου έφερε στο φως το 2001 ο κ. Ζάχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης. Θυμίζουμε άλλωστε, ότι σ΄ αυτό το μνημείο είχαν ενσωματωθεί τα 36 χάλκινα έμβολα από τα πλοία της Κλεοπάτρας.

Κτισμένη στην πεδινή λωρίδα μεταξύ Ιονίου και Αμβρακικού η Νικόπολη ακολούθησε το ορθογώνιο πολεοδομικό σύστημα των Ρωμαίων, διέθετε οχύρωση με μνημειακές πύλες, υδραγωγείο για να μεταφέρει νερό από τον ποταμό Λούρο, προάστια, νεκροταφεία και λιμάνια. Οσο για τους κατοίκους, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν σε αυτήν άνθρωποι από τη γειτονική Λευκάδα και την Αιτωλία. Σήμερα η περιήγησή της αποτελεί μία από τις γοητευτικότερες εμπειρίες σε αρχαιολογικούς χώρους.

[Της Μ.Θερμού από Το Βήμα]

Μεγαλειώδης Νικόπολη Μεγαλειώδης Νικόπολη Reviewed by Αναστάσιος on Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.