Βίας ο Πριηνεύς - Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας

O Βίας ο Πριηνεύς ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ποιητής, από την Πριήνη της Ιωνίας (6ος αι. π.Χ.), γιος του Τευτάμου.

Έγινε γνωστός για τη δικαιοσύνη του και τη ρητορική του δεινότητα. Σήμερα σώζονται ηθικά αποφθέγματα του, ως και απόσπασμα λυρικού ποιήματός του. Ο γραμματικός Σάτυρος τον κατανέμει ανάμεσα στους 7 σοφούς.

Σύμφωνα με τον Σάτυρο, όταν κάποτε Αθηναίοι ψαράδες ψάρεψαν χάλκινο τρίποδα που έφερε επιγραφή «τω σοφώ», έστειλαν τον τρίποδα στον Βία θεωρώντας ότι του ανήκει επειδή τον θεωρούσαν ως τον σοφότερο άνδρα.

Λέγεται ότι κάποτε απελευθέρωσε κάποιες γυναίκες που είχαν γίνει δούλες, καταβάλλοντας τα λύτρα και αφού τις δίδαξε και τις προίκισε τις έστειλε πίσω στους δικούς τους, στη Μεσσηνία.

Έγραψε το ποίημα «Περί Ιωνίας, τίνα μάλιστ' αν τρόπον ευδαιμονοίη» με 2.000 στίχους, και πολλά γνωμικά.

Όπως διαπιστώνει και ο Σοπενάουερ στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, σε προτομή του στο Βατικανό στην αίθουσα των φιλοσόφων αναφέρεται η λαοφιλής ρήση του Βία "πλείστοι {άνθρωποι} κακοί". Η ρήση απεικονίζεται στην προτομή που είναι ζωγραφισμένη στην οροφή της αίθουσας, αλλά και στην πραγματική μαρμάρινη προτομή, που επίσης βρίσκεται στην ίδια αίθουσα.

Οι θεωρούμενοι επτά σοφοί της αρχαιότητας (κατά γενικότερη ομολογία) ήταν οι:

* Θαλής ο Μιλήσιος

* Πιττακός ο Μυτιληναίος

* Βίας ο Πριηνεύς

* Κλεόβουλος ο Ρόδιος

* Σόλων ο Αθηναίος

* Περίανδρος ο Κορίνθιος

* Χίλων o Λακεδαιμόνιος

Βίας ο Πριηνεύς - Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας Βίας ο Πριηνεύς - Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.