Μόνιμη έκθεση «Las Incantadas, οι Μαγεμένες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης-HELEXPO παρουσιάζουν τη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Las Incantadas, οι Μαγεμένες. Ένα μνημείο σαν παραμύθι!».

Οι Incantadas, οι Μαγεμένες βρίσκονται και πάλι στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης!

Στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα μπορούν στο εξής να θαυμάζουν τα ακριβή αντίγραφα των Incantadas, δηλαδή των Μαγεμένων, όπως είναι πλέον ευρύτερα γνωστοί οι αμφίγλυφοι πεσσοί από το μνημείο της Στοάς των Ειδώλων.

Οι πεσσοί ανήκαν σε μία δίτονη κιονοστοιχία του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αι. μ.Χ., η οποία κοσμούσε πιθανόν ένα πολυτελές συγκρότημα θερμών νοτίως της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο λεηλατήθηκε το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanouel Miller και τμήματά του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκονται έως σήμερα.

Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης, επέστρεψαν στην πόλη τους το 2015 ως ακριβή αντίγραφα κατασκευασμένα στο Λούβρο χάρη στην υποστήριξη της προσπάθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) HELEXPO και τη συνδρομή τεσσάρων τοπικών φορέων (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθένας από τους οποίους «υιοθέτησε» και έναν πεσσό.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα αντίγραφα εκτέθηκαν για πρώτη φορά, με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε περίπτερο της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της 80ής διοργάνωσής της.

Η έκθεση των αντιγράφων των Μαγεμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται με τη σύμπραξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του Προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO κ. Αναστασίου Τζήκα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΘ HELEXPO κ. Κυριάκου Ποζρικίδη και της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Πολυξένης Αδάμ Βελένη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Las Incantadas, οι Μαγεμένες. Ένα μνημείο σαν παραμύθι!» θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 13:30

Είσοδος ελεύθερη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6, 54013, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2313 310201
www.amth.gr

Μόνιμη έκθεση «Las Incantadas, οι Μαγεμένες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Μόνιμη έκθεση «Las Incantadas, οι Μαγεμένες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.